Η υποψηφιότητα της ναπολιτάνικης πίτσας ως πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO

Σχολές Καπάτου Η υποψηφιότητα της ναπολιτάνικης πίτσας ως πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO

H Ιταλία μέσα στο 2016 πρότεινε να συμπεριληφθεί η ναπολιτάνικη πίτσα στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO από το 2017.

Εάν η UNESCO αποδεχθεί την υποψηφιότητα αυτή, η παραδοσιακή πίτσα της Νάπολης θα συμπεριληφθεί στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας ως «Η Παραδοσιακή Τέχνη των Παρασκευαστών της Ναπολιτάνικης Πίτσας».

Σύμφωνα με την Accademia Pizzaioli (Ακαδημία παρασκευαστών πίτσας) εκατό χιλιάδες εργαζόμενοι απασχολούνται μόνιμα στον τομέα παρασκευής ιταλικής πίτσας, ενώ σε αυτούς προστίθενται ακόμη πενήντα χιλιάδες έκτακτοι έργαζόμενοι κάθε Σαββατοκύριακο.

Κάθε μέρα, μόνο στην Ιταλία, φουρνίζονται περίπου 5 εκατομμύρια πίτσες στις 63.000 πιτσαρίες και μαγαζιά εστίασης καθώς και για διανομή κατ’ οίκον.

Η πίτσα είναι ίσως το μεγαλύτερο σύμβολο της ιταλικής μαγειρικής. Υπάρχουν σχεδόν 364 είδη πίτσας με μεγάλη ποικιλία στα υλικά, περίπου μία για κάθε ημέρα του έτους. Ένας παραδοσιακός τρόπος κατανάλωσης πίτσας στην ιταλική πόλη Νάπολη είναι η pizza a libretto και η pizza portofoglio, πιο μικρή πίτσα από την κανονική, διπλωμένη στα τέσσερα σ’ένα κομμάτι χαρτί για άμεση κατανάλωση στο χέρι.

Η λέξη pizza είναι μία από τις πιο διαδεδομένες ιταλικές λέξεις στο εξωτερικό, ενώ ακολουθούν οι λέξεις  cappuccino, spaghetti και espresso.

Το πάθος για την ιταλική πίτσα εξαπλώθηκε σε όλον τον πλανήτη, με τους Αμερικανούς να είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές, με κατανάλωση 13 κιλά ανά άτομο ετησίως. Οι Ιταλοί είναι οι πρώτοι στην κατανάλωση στην Ευρώπη. Ακολουθούν οι Ισπανοί, οι Γάλλοι, οι Γερμανοί, οι Βρετανοί, οι Βέλγοι, οι Πορτογάλοι και οι Αυστριακοί.

Σίγουρα, η γαστρονομία κάθε χώρας αποτελεί ένα ισχυρό στοιχείο της κουλτούρας της. Αν αγαπάς την ιταλική γλώσσα, στις Σχολές μας, όχι μόνο θα τη μάθεις τέλεια, αλλά θα έχεις την ευκαιρία να έρθεις σε επαφή με πολλές πτυχές της ιταλικής καθημερινότητας και του ιταλικού πολιτισμού.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.