Η Bagheria της Σικελίας

Σχολές Καπάτου Η Bagheria της Σικελίας

Η Bagheria της Σικελίας κι οι εντυπωσιακές επαύλεις

Η Bagheria της Σικελίας θα μπορούσε σήμερα να είναι «αλλιώς». Η ντόπια αριστοκρατία της Σικελίας που είχε συρρεύσει στο Παλέρμο κατά τη διάρκεια της Ισπανικής κυριαρχίας (15ος – 18ος αιώνας) αναζήτησε χώρους διαμονής έξω από την πόλη. Χωρίς όμως να χάσει την επαφή με το κέντρο της εξουσίας.

Ο πρώτος που έκανε αυτό το βήμα ήταν ο Giuseppe Branciforti, πρίγκιπας της Butera. Στα μέσα του 17ου αιώνα, έκτισε μια εξοχική έπαυλη (Villa Butera) κοντά στο Monte Catalfano, δέκα χιλιόμετρα ανατολικά του Παλέρμο.

Τις επόμενες δεκαετίες, ακολούθησαν το παράδειγμα του Branciforti πολλοί άλλοι ντόπιοι ευγενείς. Οι εντυπωσιακές επαύλεις διαδέχονταν η μία την άλλη. Ήταν όλες ογκωδέστατες, περιβάλλονταν από μεγάλους κήπους και είχαν αγάλματα, φανταστικές φιγούρες και λογής διακοσμητικά στοιχεία. Όλα στο ύφος του μπαρόκ και κατόπιν του ροκοκό.

Η Bagheria της Σικελίας, μια ευκαιρία που χάθηκε

Η οικοδομική δραστηριότητα του 20ού αιώνα κατέστρεψε αρχικά τους εντυπωσιακούς κήπους των επαύλεων της Bagheria. Και ακολούθως μεγάλο αριθμό των επαύλεων καθαυτών. Σ’ αυτό συνέβαλε, προφανώς, το υψηλό κόστος συντήρησής τους και η εγκατάλειψή τους από τους ιδιοκτήτες τους στον 20ο αιώνα. Έτσι, χάθηκε μια μοναδική ευκαιρία. Η Bagheria της Σικελίας θα μπορούσε σήμερα να ήταν μια «Disneyland» επιβλητικών επαύλεων από τον 17ο και 18ο αιώνα.

Από τα λιγοστά δείγματα που έχουν μείνει όρθια, ξεχωρίζουν η Villa Aragona, πολύ κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό της Bagheria. Επίσης, εντυπωσιακή είναι και η Villa Cattolica, στις παρυφές του οικισμού. Η Villa Cattolica στεγάζει από το 1973 ένα μουσείο μοντέρνας τέχνης (Museo Renato Guttuso). Επιπλέον, χρησιμοποιείται ως πολυχώρος και για άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες.

Ιδιαίτερης μνείας χρήζει η Villa Palagonia στην Piazza Garibaldi, στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για έργο του αρχιτέκτονα Tommaso Napoli, από το έτος 1715. Αν και σήμερα περιβάλλεται από μια θάλασσα τσιμέντου, που της έχει αφαιρέσει ένα σημαντικό τμήμα του αρχικού της περιβόλου. Παρ’ όλα αυτά, το κεντρικό κτήριο κατάφερε να παραμείνει στη θέση του κι έχει μουσειακό χαρακτήρα.

Τη διφορούμενη φήμη της την οφείλει και στις παράξενες, αλλόκοτες για κάποιους, φιγούρες που την διακοσμούν. Ο ίδιος o Goethe αναφέρει χαρακτηριστικά, το 1787, ότι η έπαυλη αυτή εκφράζει την «Τρέλα του Πρίγκιπα της Palagonia». Η κριτική του Goethe εξηγείται από το ότι ήταν λάτρης της κλασικής αρχαιότητας και αποδοκίμαζε οτιδήποτε δεν είχε σχέση με το πρότυπό του.

Μερικές από τις λιγοστές επαύλεις που έχουν απομείνει αγγίζουν τον γειτονικό παραθαλάσσιο οικισμό της Santa Flavia. Τόσο η Bagheria όσο και η Santa Flavia συνδέονται τακτικά με το Παλέρμο με τοπικά τρένα της Trenitalia.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Με διδακτικό υλικό των Εκδόσεων Primus, από τις σειρές Incontri nuovi και In pratica, καθώς και τα βοηθητικά Verbi και Preposizioni.

Μαθήματα ιταλικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ιταλικών, καθώς και παιδικά τμήματα ιταλικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=9NHbpMqMX8w

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.