Η Batalha της Πορτογαλίας

Σχολές Καπάτου Η Batalha της Πορτογαλίας

Η Batalha της Πορτογαλίας είναι το εθνικό της μνημείο

Η Batalha της Πορτογαλίας είναι απαραίτητος σταθμός για όλους τους περιηγητές της. Στη διαδρομή ανάμεσα στη Λισσαβόνα και το Πόρτο.

Στην Ευρώπη του ύστερου Μεσαίωνα, αντιπαραθέσεις και διενέξεις που αφορούσαν σε ζητήματα διαδοχής του θρόνου ήταν συνηθισμένες. Το 1385, στην περιοχή Aljubarrota της κεντρικής Πορτογαλίας, έγινε μια μάχη, για παρόμοιους λόγους, ανάμεσα στα στρατεύματα της Καστίλης και της Πορτογαλίας.

Η πορτογαλική συνέλευση της εποχής εκείνης (Cortes) όρισε ως υπερασπιστή του θρόνου τον Dom João. Οι αντίπαλοί του τον αποκαλούσαν «μπάσταρδο». Δεδομένου ότι, για τις αντιλήψεις της εποχής εκείνης, δεν είχε «καθαρό» βασιλικό αίμα. Ο Dom João, ως βασιλιάς της Πορτογαλίας έγινε γνωστός ως João Ι (Ιωάννης Α΄). Κέρδισε τη μάχη της Aljubarrota με τη βοήθεια της Αγγλίας. Δυο χρόνια αργότερα, ο João Ι νυμφεύθηκε την Αγγλίδα πριγκίπισσα Philipa του Lancaster. Ήταν η αρχή μιας συμμαχίας που κράτησε για αιώνες.

Σε ανάμνηση αυτής της μάχης, ο João Ι ανέγειρε το Μοναστήρι της Παναγίας της Νικήτριας (Mosteiro de Santa Maria da Vitória). Αυτή είναι η επίσημη ονομασία αυτού του εθνικού μνημείου της Πορτογαλίας. Στην καθομιλούμενη καθιερώθηκε ως Μοναστήρι της Μάχης (Mosteiro da Batalha) ή απλώς ως Batalha. Αρχικός σχεδιαστής και αρχιτέκτονας του μνημείου ήταν ο Alfonso Domingues. Μέχρι το τέλος της ζωής του, επέβλεπε προσωπικά την οικοδόμησή του.

Η Batalha της Πορτογαλίας κι η ανέγερσή της

Η ανέγερση της Batalha κράτησε δύο αιώνες. Αρχιτεκτονικά, το μοναστήρι της Batalha είναι ένας συνδυασμός  γοτθικού ρυθμού με στοιχεία από το Estilo Manuelino του πρώιμου 16ου αιώνα τα οποία, προφανώς, δεν περιλαμβάνονταν στο αρχικό πλάνο. Διακρίνονται δε, επιρροές από την Αγγλία. Η πρόσοψη θυμίζει τον καθεδρικό ναό του York και τα εσωτερικά κλίτη της εκκλησίας έχουν στοιχεία από τον καθεδρικό ναό του Canterbury.

Επιπρόσθετα, ο διάδοχος του Domingues, ο Γάλλος αρχιτέκτονας David Huet, πρόσθεσε ένα παρεκκλήσι, στα δεξιά της κύριας εισόδου, όπου είναι ευδιάκριτα διακοσμητικά στοιχεία από τον ύστερο γοτθικό ρυθμό στη Γαλλία. Σε αυτό βρίσκονται οι τάφοι της δυναστείας των Aviz, όπως ονομάστηκε η δυναστεία που ίδρυσε ο Ιωάννης Α΄.

Παρά τις καταστροφές που υπέστη η Batalha της Πορτογαλίας στον μεγάλο σεισμό του 1755 και τις λεηλασίες από τα γαλλικά στρατεύματα το 1811, βρίσκεται σήμερα σε καλή κατάσταση. Θεωρείται το κατεξοχήν εθνικό μνημείο της Πορτογαλίας και, γι’ αυτό, κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, τις πρωινές ώρες, είναι προσφιλής χώρος επίσκεψης σχολείων. Μαζί με την γειτονική Αlcobaça, συγκαταλέγεται στους αρχιτεκτονικούς θησαυρούς της χώρας.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης, κυρίως των μαθητών μας της ισπανικής γλώσσας, εντάξαμε και την εκμάθηση της πορτογαλικής γλώσσας αλλά και τα πορτογαλικά Βραζιλίας.

Τα μαθήματα πορτογαλικών και πορτογαλικών Βραζιλίας διδάσκονται από έμπειρο καθηγητή με μητρική γλώσσα τα βραζιλιάνικα.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=tsuM_YfQJGI

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.