Η Belém της Λισσαβόνας

Σχολές Καπάτου Η Belém της Λισσαβόνας

Belém, η «Βηθλεέμ» της Λισσαβόνας

Η Belém της Λισσαβόνας οφείλει το όνομά της στο ξωκλήσι Santa Maria de Belém (Παναγία της Βηθλεέμ). Εκεί προσεύχονταν οι θαλασσοπόροι τον 15ο αιώνα πριν επιβιβαστούν στα πλοία για τα μακρινά τους ταξίδια.

Η Belém της Λισσαβόνας βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα δυτικά του ιστορικού της κέντρου. Είναι το σημείο που τέμνεται ο ποταμός Τάγος (Rio Tejo) με τον Ατλαντικό Ωκεανό. Αποτελεί σήμερα πόλο έλξης για όλους τους επισκέπτες. Αυτό συμβαίνει λόγω των εντυπωσιακών μνημείων που κτίστηκαν εκεί ανά τους αιώνες.

Πράγματι, τα μνημεία της Belém άντεξαν στο μεγάλο σεισμό του 1755. Τότε είχε καταστραφεί ένα σημαντικό κομμάτι του ιστορικού κέντρου της πορτογαλικής πρωτεύουσας. Συγκεκριμένα, μερικά χιλιόμετρα ανατολικότερα από την Belém.

Η Belém της Λισσαβόνας έχει δύο πράγματα που σε ξεκουράζουν.

Αφενός, η αύρα της θάλασσας που γίνεται αισθητή όσο σ’ οποιοδήποτε άλλο σημείο της Λισσαβόνας. Αφετέρου η απεραντοσύνη του Ωκεανού που είναι ορατή από την Belém, στρέφοντας απλώς το βλέμμα προς τα δυτικά.

Από την Belém ξεκίνησε και η περιπέτεια των ανακαλύψεων για την Πορτογαλία. Από εδώ αναχώρησε ο στόλος των 240 πλοίων το 1415 για την κατάκτηση της βορειοαφρικανικής ακτής.

Μαζί με τον βασιλιά Ιωάννη Α’ ( João I.) βρίσκονταν στα καράβια και οι τρεις γιοι του. Ο ένας από αυτούς έγινε αργότερα γνωστός ως Ερρίκος ο Θαλασσοπόρος (Infante Dom Henrique, Navegador). Ήταν αυτός που έχτισε και τη μικρή εκκλησία της Παναγίας, απ’ όπου πήρε και το όνομα «Βηθλεέμ» η περιοχή Belém. Αργότερα, η εκκλησία αυτή παραχώρησε τη θέση της στο τεράστιο μοναστήρι του Ιερώνυμου.

Από την Belém ξεκίνησε κι ο Vasco da Gama, στις αρχές Ιουλίου του 1497, για να εξερευνήσει μαζί με τους καπετάνιους του, τις ακτές της Ινδίας. Δυο χρόνια αργότερα, στο ίδιο σημείο έγινε κι η θριαμβευτική τους υποδοχή από τον ίδιο τον βασιλιά και τη συνοδεία του.

Επίσης, το ίδιο σημείο ήταν αφετηρία και κατάληξη του επόμενου ταξιδιού του Vasco da Gama προς την Ινδία, την περίοδο 1502-04. Το ταξίδι αυτό απέφερε τεράστια πλούτη στην Πορτογαλία. Την ιστορικότητα αυτού του λιμανιού υπενθυμίζει σήμερα η κεντρική λεωφόρος της Belém που ονομάζεται «Avenida da India».

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης, κυρίως των μαθητών μας της ισπανικής γλώσσας, εντάξαμε και την εκμάθηση της πορτογαλικής γλώσσας αλλά και τα πορτογαλικά Βραζιλίας.

Τα μαθήματα πορτογαλικών και πορτογαλικών Βραζιλίας διδάσκονται από έμπειρο καθηγητή με μητρική γλώσσα τα βραζιλιάνικα.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=7a0CMNWASX4

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.