Η Mirandolina μια γυναίκα της σύγχρονης εποχής

Σχολές Καπάτου Η Mirandolina μια γυναίκα της σύγχρονης εποχής

La Mirandolina μια γυναίκα της σύγχρονης εποχής, μια Ιταλίδα του σήμερα που έζησε στο παρελθόν.

Ο Ιταλός Carlo Osvaldo Goldoni ήταν ένας διάσημος θεατρικός συγγραφέας του 18ου αιώνα.

Σπούδασε νομική, μια επιστήμη που δεν ακολούθησε ποτέ διότι είχε πάθος με το θέατρο.

Γεννήθηκε στην ιταλική πόλη της Βενετίας, στις 25 Φεβρουαρίου του 1707 και απεβίωσε στο Παρίσι το 1793.

Ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας. Έγραψε περίπου 150 κωμωδίες που γνώρισαν και γνωρίζουν ακόμη και σήμερα μεγάλη επιτυχία.

Το μεγαλύτερο μέρος των έργων του τα είχε γράψει στη βενετσιάνικη διάλεκτο. Ήταν λίγα τα έργα που είχε συγγράψει στην ιταλική γλώσσα.

Οι χαρακτήρες του ήταν πραγματικοί και γι’ αυτό τον λόγο κατόρθωνε να γίνει προσιτός στο ευρύ κοινό. Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του ήταν η αναμόρφωση της ιταλικής κομέντια ντελ άρτε (commedia dell’arte).

Το πλέον γνωστό του έργο είναι η Locandiera. Είναι μια κωμωδία που χωρίζεται σε τρεις πράξεις και γράφτηκε το 1753.

Η πρωταγωνίστρια του έργου είναι η Mirandolina, μια νεαρή γυναίκα, αρκετά ωραία, ανεξάρτητη και πολύ υπερήφανη. Βασικά, προοιωνίζει τη μοντέρνα και χειραφετημένη γυναίκα της σύγχρονης εποχής.

Ζει, ωστόσο, σε μια εποχή, όπου υπάρχουν μεγάλες κοινωνικές διαφορές. Αριστοκρατία – λαός (nobiltà – popolo), αφέντες – υπηρέτες (padroni – servi).

Περιγράφει την κοινωνία της Βενετίας και κατ’ επέκταση εκείνη της Ιταλίας, στα πλαίσια της οποίας ζούσε ο συγγραφέας και τα πρόσωπα του έργου είναι αντιπροσωπευτικά της εποχής.

Η Mirandolina μια γυναίκα της σύγχρονης εποχής, είναι μια πολύ έξυπνη κοπέλα, η οποία διευθύνει ένα πανδοχείο (locanda), το οποίο κληρονόμησε από τον πατέρα της, με την βοήθεια του cameriere Fabrizio.

Όλοι οι πελάτες του πανδοχείου την ερωτεύονται, την ποθούν, της προσφέρουν δώρα. Όμως, εκείνη ξέρει πάντοτε να τους κρατάει σε απόσταση, καθώς ενδιαφέρεται περισσότερο για την κοινωνική της υπόληψη παρά για τα χρήματα.

Η ίδια “παίζει” με κάποιους από τους αριστοκράτες πρωταγωνιστές του έργου για να δείξει την ισχύ του φύλου της. Η επιλογή του συντρόφου της στο τέλος θα μας εκπλήξει.

Η Mirandolina θα γίνει ξεκάθαρα ο φορέας των ιδεών μιας νέας εποχής που έρχεται.

Στις εκδόσεις PRIMUS – ΚΑΠΑΤΟΥ μπορείτε να έρθετε σε επαφή με τον γοητευτικό κόσμο της Ιταλίας εκείνης της εποχής.

Να νιώσετε τον παλμό των πρωταγωνιστών και των καταστάσεων, όπως εκείνος αποτυπώνεται στη διασκευή που έχουμε επιμεληθεί.

Έχει τον τίτλο Mirandolina της σειράς Ιταλικά Αναγνώσματα – Letture Ιtaliane.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.