Ιμάμ Μπαϊλντί

Σχολές Καπάτου Ιμάμ Μπαϊλντί

Ο Ιμάμης λιποθύμησε ή λαχτάρησε;

Σήμερα στη στήλη μας θα μιλήσουμε για την τουρκική κουζίνα.

Το Ιμάμ Μπαϊλντί είναι ένα από τα πιο εύγεστα εδέσματα τόσο της ελληνικής όσο και της τουρκικής κουζίνας. Κι όχι μόνο αυτό: Λόγω των συστατικών του, είναι, σε μια εποχή που ο χορτοφαγία εξαπλώνεται, κι ένα εξαιρετικό φαγητό για όσους προτιμούν να αποφεύγουν το κρέας.

Όπως προδίδει το όνομα του, είναι τουρκικής καταγωγής. Επί λέξει στα τουρκικά, σημαίνει «… ο Ιμάμης λιποθύμησε» (İmam Bayıldı).

Το ερώτημα είναι, για ποιο λόγο λιποθύμησε ο ιμάμης στο αντίκρισμα αυτού του καταπληκτικού φαγητού.

Εδώ τα πράγματα είναι λίγο μπερδεμένα, μια και το ρήμα bayılmak, από όπου προήρθε και η λιποθυμία του Ιμάμη, έχει δύο έννοιες στην τουρκική γλώσσα: Μπορεί να σημαίνει τόσο «λιποθυμώ» όσο και «ψοφάω, λαχταρώ κάτι», ιδίως όταν το έμμεσο αντικείμενο που το συνοδεύει είναι στη δοτική πτώση. Γι’ αυτό κι υπάρχουν πολλές εκδοχές για το πώς έφτασε να ονομάζεται έτσι το Ιμάμ Μπαϊλντί.

Σύμφωνα με μια εκδοχή, ένας Ιμάμης δοκίμασε αυτό το φαγητό για πρώτη φορά από τα χεράκια της συζύγου του. Εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από τα συστατικά και τη γεύση του που το λαχταρούσε συνεχώς και … ψόφαγε μόνο στο άκουσμά του. Επομένως, αυτή η εκδοχή του Ιμάμ Μπαϊλντί συνηγορεί υπέρ της δεύτερης, μεταφορικής σημασίας του ρήματος bayılmak.

Μία άλλη εκδοχή

Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή, ένας Ιμάμης παντρεύτηκε την κόρη ενός λαδέμπορου. Γι’ αυτό και η προίκα του κοριτσιού περιελάμβανε μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου. Τις πρώτες μέρες, η σύζυγος του Ιμάμη μαγείρευε φαγητά που περιελάμβαναν ντομάτες, κρεμμύδια και μελιτζάνες και πρόσθετε και μπόλικο ελαιόλαδο για δώσει νοστιμιά στο φαγητό. Την δέκατη τρίτη μέρα του γάμου, το φαγητό που παρουσιάστηκε στο τραπέζι ήταν χωρίς ελαιόλαδο, μια και τα αποθέματα από την προίκα είχαν εξαντληθεί. Στο αντίκρισμα αυτού του ελλείμματος, ο Ιμάμης λιποθύμησε κυριολεκτικά.

Η διαδικασία παρασκευής του Ιμάμ Μπαϊλντί στην Ελλάδα και την Τουρκία

Είναι, σε γενικές γραμμές, η ίδια διαδικασία. Πρόκειται για ένα φαγητό φούρνου, αν και πολλοί το μαγειρεύουν και στην κατσαρόλα. Τα γνωστά «παπουτσάκια», είναι μάλλον μια ελληνική παραλλαγή του Ιμάμ με προσθήκη μπεσαμέλ.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την τουρκική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα τουρκικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online τουρκικών, καθώς και παιδικά τμήματα τουρκικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.