Κανόνες κινεζικής γραμματικής

Σχολές Καπάτου Κανόνες κινεζικής γραμματικής

Κανόνες κινεζικής γραμματικής και η κτήση

Οι κανόνες κινεζικής γραμματικής, όπως είδαμε είναι πολύ απλοί. Ο κάθε καθηγητής κινεζικών χειρίζεται με απλό τρόπο αυτούς τους κανόνες κινεζικής γραμματικής. Σε αυτό συμβάλλει το γεγονός ότι δεν υπάρχουν γένη, πτώσεις, αριθμοί και ρηματικοί τύποι.

Κτήση

Για να εκφράσουμε την κτήση στην κινεζική γραμματική (δηλαδή τη γενική κτητική), προσθέτουμε στο υποκείμενο της φράσης το μόριο 的 “de” κατά τον ακόλουθο τρόπο:

先生 – 书xiānsheng – shūΚύριος – βιβλίο
先生的书xiānsheng de shūΤο βιβλίο του κυρίου

Για να το θυμόμαστε καλύτερα θα μπορούσαμε να πούμε ότι η χρήση του “de” μοιάζει με τη γενική κτητική των αγγλικών:

Teacher’s book. 老师的书。 Lǎoshī de shū.

Κανόνες κινεζικής γραμματικής και ρήμα

Στους κανόνες κινεζικής γραμματικής το ρήμα ακολουθεί πάντα το υποκείμενο μέσα στη φράση, και αν το ρήμα είναι μεταβατικό, ακολουθείται πάντα από το αντικείμενο.  Στα κινεζικά τα ρήματα βρίσκονται πάντα στο απαρέμφατο, αφού δεν κλίνονται και δεν υπάρχουν χρόνοι. Καταλαβαίνουμε για ποιο πρόσωπο πρόκειται από τις προσωπικές αντωνυμίες που είδαμε σε προηγούμενο άρθρο.

Όσον αφορά στον χρόνο και στο αν αναφερόμαστε στο παρόν, στο παρελθόν ή στο μέλλον χρησιμοποιούνται οι λέξεις: σήμερα  jīn tiān,  χθες  zuó tiān ή αύριο  míng tiān.

Μερικά βασικά ρήματα είναι τα ακόλουθα:

  • 是 “shì” = είμαι, 有 “yŏu” = έχω,  吃 “chī” = τρώω, 喝 “hē” = πίνω,  去 “qù” = πηγαίνω.

π.χ  他去中国   “tā qù zhōngguó” = αυτός πάει στην Κίνα. ( Τα αμετάβατα ρήματα συνήθως δεν παίρνουν πρόθεση).

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την κινεζική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα κινεζικών για όλα τα επίπεδα διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online κινεζικών, καθώς και παιδικά τμήματα κινεζικών.

Στις Σχολές μας θα μάθεις σωστά κινεζικά . Παράλληλα θα προετοιμαστείς κατάλληλα προκειμένου να συμμετάσχεις στις εξετάσεις και να πιστοποιήσεις τις γνώσεις σου. Αποκτώντας έτσι ένα ισχυρό όπλο για το βιογραφικό σου.

Για τους ενήλικες, υπάρχουν οι εξετάσεις HSK, οι οποίες οργανώνονται από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, και περιλαμβάνουν 6 διαφορετικά επίπεδα, από το HSK 1 έως και το HSK 6.

Για τα παιδιά σχολικής ηλικίας, οι αντίστοιχες εξετάσεις είναι οι εξετάσεις YCT, οι οποίες περιλαμβάνουν 4 διαφορετικά επίπεδα.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα. Καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, , τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, κινεζικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.