Κτητικά επίθετα στα ισπανικά

Σχολές Καπάτου Κτητικά επίθετα στα ισπανικά

Κτητικά επίθετα στα ισπανικά και διευκρινίσεις

Όλοι όσοι έχουν παρακολουθήσει μαθήματα ισπανικών, ίσως κάποια στιγμή να είχαν ορισμένες αμφιβολίες σχετικά με τα κτητικά επίθετα στα ισπανικά.

Κι αυτό δεν μας παραξενεύει ιδιαίτερα, καθώς στην ελληνική γλώσσα υπάρχουν μόνο κτητικές αντωνυμίες και όχι επίθετα. Συγκεκριμένα, στην ελληνική γλώσσα, οι κτητικές αντωνυμίες έχουν δύο τύπους:

  • τον αδύνατο, ο οποίος μπαίνει πάντα μετά το ουσιαστικό, το «κτήμα» δηλαδή, πχ: το σπίτι μου, τα βιβλία σας, κλπ.
  • τον δυνατό, πχ: το δικό μου σπίτι, αυτό το αυτοκίνητο είναι δικό τους, κλπ.

Κτητικά επίθετα στα ισπανικά και αντιστοιχίες

Στην ισπανική γλώσσα, στον αδύνατο τύπο των ελληνικών αντωνυμιών, αντιστοιχούν τα κτητικά επίθετα (mi, tu, su, κλπ). Προσοχή! Μιλάμε για επίθετα, και αυτό σημαίνει ότι μπαίνουν πάντα πριν από το ουσιαστικό, το «κτήμα», και θα πρέπει οπωσδήποτε να συμφωνούν σε γένος και αριθμό μαζί του.

Los hijos de Pedro y Sara (τα παιδιά του Pedro και της Sara) → Sus hijos (Τα παιδιά τους)

Los hijos de Sara (τα παιδιά της Sara) →Sus hijos (Τα παιδιά της)

Παρατηρούμε ότι ο αριθμός του κτητικού επιθέτου, δεν επηρεάζεται από το ότι στην πρώτη περίπτωση οι «κτήτορες» είναι πολλοί, ενώ στη δεύτερη μόνο ένας, καθώς είναι βασικό χαρακτηριστικό των επιθέτων είναι να συμφωνούν με το ουσιαστικό που συνοδεύουν.

Έτσι, θα λέγαμε ότι στα ισπανικά, με βάση τους «κτήτορες» επιλέγω το κατάλληλο πρόσωπο του κτητικού επιθέτου (πχ. mi-s, nuestro/a/os/as), αλλά το γένος και ο αριθμός προκύπτει πάντα σύμφωνα με το «κτήμα».

Επίσης, πρέπει να σημειώσουμε ότι, κατά κάποιο τρόπο, τα κτητικά επίθετα στα ισπανικά εμπεριέχουν ένα οριστικό άρθρο. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα:

Πρώτον, ότι ποτέ δεν χρησιμοποιούμε άρθρα πριν τα κτητικά επίθετα. Ποτέ δεν θα πούμε «el mi perro», αλλά «mi perro» (ο σκύλος μου).

Δεύτερον, δεν μπορώ να τα χρησιμοποιήσω σε επιφωνηματικές εκφράσεις. Για παράδειγμα, «Mi Dios» δεν σημαίνει «Θεέ μου», αλλά «Ο Θεός μου».

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να συμβουλευτείτε τη Gramática de la lengua española En práctica, των εκδόσεων Primus.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ισπανική γλώσσα και κουλτούρα, με διδακτικό υλικό των Εκδόσεων Primus, από τις σειρές Encuentros Españoles και Español En práctica. Με τα βοηθήματα Gramatica della lengua españolaA conjugar, καθώς και το λεξικό ισπανικής γλώσσας.

Μαθήματα ισπανικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ισπανικών, καθώς και παιδικά τμήματα ισπανικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.