Οι αρχαίοι ελληνικοί ναοί της Σικελίας

Σχολές Καπάτου Οι αρχαίοι ελληνικοί ναοί της Σικελίας

Οι αρχαίοι ελληνικοί ναοί της Σικελίας αποτελούν πόλο έλξης για όλους τους τουρίστες που επισκέπτονται το νησί.

Οι περισσότεροι δωρικοί ναοί της Σικελίας ανάγονται στον 6ο και 5ο αιώνα π.Χ.. Βασικά, οι εποικισμοί από την κυρίως Ελλάδα είχαν ήδη καταγραφεί έναν ή δυο αιώνες νωρίτερα.

Οι αρχαίοι ελληνικοί ναοί της Σικελίας παρουσιάζουν μερικές σημαντικές διαφορές με αυτούς της κυρίως Ελλάδας.

Η πρώτη διαφορά έγκειται στο υλικό κατασκευής τους. Στη Σικελία, το σύνολο των αρχαίων ναών είναι κατασκευασμένο με τη σκουρόχρωμη ντόπια πέτρα, ή ανοιχτόχρωμη στα νοτιοανατολικά. Απουσιάζουν επομένως οι μαρμάρινοι ναοί στη Σικελία.

Η δεύτερη διαφορά αφορά στον τοπικό χαρακτήρα των ναών αυτών. Οι θρησκευτικοί χώροι της αρχαιότητας στην Ελλάδα, όπως αυτοί των Δελφών, της Νεμέας ή της Ολυμπίας, είχαν απήχηση πολύ πέραν των τοπικών τους ορίων. Βασικά ήταν χώροι συγκέντρωσης και πολιτικών ζυμώσεων μεταξύ των πόλεων-κρατών. Αντίθετα, στη Σικελία η πολιτική βαρύτητα των θρησκευτικών χώρων σπάνια ξεπερνούσε τα όρια της εκάστοτε πόλης.

Τέλος, υπάρχει και μια τρίτη σημαντική διαφορά. Οι περισσότεροι αρχαίοι ναοί της μητροπολιτικής Ελλάδας παρέπεμπαν σε μια μυθολογική ιστορία. Ίσως και σε μια ολάκερη αλυσίδα γεγονότων, πραγματικών ή φανταστικών. Κι αυτά δικαιολογούσαν την ανέγερση ενός ή περισσοτέρων κτισμάτων. Στην περίπτωση της Σικελίας, κανένας ναός δεν ακουμπά σε κάποια παράδοση από την αρχαία μυθολογία. Συγκεκριμένα είναι απλώς χώροι επίδειξης εξουσίας ή πολιτιστικής παρουσίας.

Πολλοί από τους αρχαίους ελληνικούς ναούς της Σικελίας καταστράφηκαν σε πολέμους ή λόγω φυσικών καταστροφών. Οι αρχαίοι ελληνικοί ναοί της Σικελίας που είναι σήμερα επισκέψιμοι, ξεχωρίζουν αυτοί στο αρχαιολογικό πάρκο του Σελινούντα (Parco Archologico di Selinunte e Cave di Cusa). Και, φυσικά, ο πολύ καλά διατηρημένος δωρικός ναός (Tempio della Concordia) στην «Κοιλάδα των Ναών» του Ακράγαντα (Valle dei Templi, Agrigento).

Όμως, ο δωρικός ναός της Segesta, στα δυτικά, κοντά στο Trapani, είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Η ανέγερσή του ξεκίνησε στα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ., αλλά προς τέλος του αιώνα οι εργασίες σταμάτησαν. Το εσωτερικό και η στέγη του δεν κατασκευάστηκαν ποτέ. Η ημιτέλειά του προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες στους αρχαιολόγους για τη διαδικασία ανέγερσης αρχαίων ναών.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Μαθήματα ιταλικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ιταλικών, καθώς και παιδικά τμήματα ιταλικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=16fx5j6fSCY

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.