Οι γερμανικές χυλοπίτες Käsespätzle

Σχολές Καπάτου Οι γερμανικές χυλοπίτες Käsespätzle

Οι γερμανικές χυλοπίτες Käsespätzle και η καταγωγή τους

Οι γερμανικές χυλοπίτες Käsespätzle ή αλλιώς χυλοπίτες alla tedesca. Το όνομα από μόνο του προδίδει την καταγωγή αυτού του Käsespätzle. Η κατάληξη –le ή –li, ή ακόμα και μόνο –l, χρησιμοποιείται στις νότιες γερμανικές διαλέκτους για το υποκοριστικό.  Αντίθετα, στα στάνταρ γερμανικά (Hochdeutsch), οι παραδοσιακές καταλήξεις του υποκοριστικού είναι –chen και –lein.  Επομένως, πρόκειται για μια λέξη που προήρθε από τον γερμανικό νότο.

Πράγματι, η περιοχή Schwaben, κοντά στη Στουτγάρδη, διεκδικεί την πατρότητα του Käsespätzle. Διοικητικά η περιοχή του Schwaben (ελληνικά: Σουηβία) υπάγεται στο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Βάδης – Βυρτεμβέργης (Baden–Württemberg) και είναι ονομαστή για την ντοπιολαλιά της. Έχει, μάλιστα, σημαντικές ομοιότητες με τα γερμανικά της Ελβετίας. Αυτά θεωρούνται η πιο δυσνόητη για ξένους, αλλά και για τους ίδιους του Γερμανούς από τον βορρά, διάλεκτος της γερμανικής γλώσσας.

Οι γερμανικές χυλοπίτες Käsespätzle και η παρασκευή τους

Οι γερμανικές χυλοπίτες Käsespätzle και η διαδικασία παρασκευής τους είναι σχετικά εύκολη. Σύμφωνα με τη βασική συνταγή, πρέπει να παρασκευαστεί ένας χυλός αποτελούμενος από αλεύρι, αυγά και γάλα. Ο χυλός αυτός τοποθετείται στη θήκη μιας ειδικής χειροκίνητης συσκευής, που θυμίζει τρίφτη. Και όπως κινείται πάνω κάτω πέφτει ο χυλός σε μικρά μπαλάκια, σαν χοντροκομμένο τυρί, στο καυτό νερό μιας μεγάλης κατσαρόλας.

Σε λίγα λεπτά το Käsespätzle είναι έτοιμο και τοποθετείται καυτό σε πιατέλα ή κατευθείαν στο πιάτο όπου υπάρχει ήδη τριμμένο τυρί Emmental.  Την παράσταση κλέβουν τα καραμελωμένα κρεμμύδια που γαρνίρονται στην κορυφή αυτού του εύγευστου εδέσματος.  Φυσικά, στην εποχή μας, πολύ λίγες νοικοκυρές μπαίνουν στον κόπο να καραμελώσουν κρεμμύδια, με τη δικαιολογία ότι «θα μυρίσει το σπίτι». Γι’ αυτό, προτιμούν να τα αγοράζουν έτοιμα από το σουπερμάρκετ.  Η βιομηχανία τροφίμων έχει ήδη φροντίσει να καλύψει και αυτή την ανάγκη.

Το Käsespätzle πωλείται, όπως είναι φυσικό, και έτοιμο στα καταστήματα τροφίμων. Δε διαφέρει πολύ, τόσο στην εμφάνιση όσο και στη γεύση, από τα διάφορα ήδη χυλοπίτες που υπάρχουν στην Ελλάδα. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν αναρίθμητες παραλλαγές του Käsespätzle, με μικρές ή μεγάλες διαφορές στην ονομασία. Σε όλες της γερμανόφωνες χώρες, είναι ένα ιδιαίτερα διαδεδομένο έδεσμα και μια εναλλακτική λύση για όσους θέλουν να αποφύγουν την κατανάλωση κρέατος. Guten Appetit!

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα και κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και τη γερμανική γλώσσα και κουλτούρα.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=FLjdi2oqhsE

https://www.youtube.com/watch?v=yDT21NPc2kY

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.