Οι ιταλικές κυριαρχίες στην Ελλάδα

Σχολές Καπάτου Οι ιταλικές κυριαρχίες στην Ελλάδα

Ανατρέχοντας στην ιστορία μπορούμε να μιλήσουμε για τις ιταλικές κυριαρχίες στην Ελλάδα αναφέροντας τα παρακάτω γεγονότα.

Το 1204 η Δ’ Σταυροφορία (Quarta Crociata) εκτρέπεται από τον αρχικό της στόχο που ήταν η κατάκτηση των Αγίων Τόπων και καταλήγει στην κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους σιδηρόφρακτους ιππότες της Δύσης.

Έτσι λοιπόν, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία καταλύεται. Στα παλιά της εδάφη ιδρύονται διάφορες ηγεμονίες που διοικούνται από τους αρχηγούς των Σταυροφόρων. Μεταξύ των νέων κυριάρχων του ελλαδικού χώρου βρίσκονται Ιταλοί φεουδάρχες και κάποιες ιταλικές πόλεις.

Ο Ιταλός φεουδάρχης Βονιφάτιος, Μαρκίωνας του Μομφεράτου (Bonifacio di Monferrato) ιδρύει μια ηγεμονία στην Βόρεια Ελλάδα. Αυτή έχει διοικητικό κέντρο τη Θεσσαλονίκη (Βασίλειο της Θεσσαλονίκης).

Ωστόσο, ο μεγαλύτερος κερδισμένος από την πτώση του Βυζαντίου είναι αναμφισβήτητα η ιταλική ναυτική πόλη της Βενετίας.

Βασικά, η Γαληνοτάτη παίρνει υπό την κυριότητά της, σε διαφορετικές χρονικές φάσεις, τα Επτάνησα (Κέρκυρα, Παξοί, Λευκάδα, Κεφαλλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθος και Κύθηρα). Ακόμη, τη Μεθώνη, την Κορώνη, την περιοχή της Αργολίδας, μερικά νησιά των Κυκλάδων, όπως Τήνο, Αστυπάλαια κ.α. Τέλος την Κρήτη, την Εύβοια, κάποια νησιά του Βορείου Αιγαίου και την Κύπρο.

Ο Βενετσιάνος Marco Sanuto ιδρύει στις Κυκλάδες μια ανεξάρτητη ηγεμονία με την ονομασία “Δουκάτο του Αρχιπελάγους”.

Η Χίος και μερικά άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου περνάνε στην κυριαρχία της ιταλικής ναυτικής δημοκρατίας της Γένοβας. Συγχρόνως, η Αττική περνάει για ένα διάστημα στην κυριαρχία της ιταλικής φλωρεντινής οικογένειας των Acciaiuoli.

Στα Επτάνησα έχουμε ηγεμονίες ιταλικών οικογενειών, όπως οι Τόκκοι (Tocchi) και οι Orsini. Παράλληλα, κάποια από τα νησιά αυτά, όπως και η Πελοπόννησος περνάνε για ένα διάστημα στην κυριαρχία του Βασιλείου της Νεαπόλεως (Regno di Napoli).

Στις Σχολές Καπάτου αρχίζουν τμήματα ιταλικής γλώσσας και κουλτούρας κατά τη θερινή περίοδο για αρχάριους σπουδαστές, οι οποίοι θέλουν να ασχοληθούν με την εκμάθηση της ιταλικής γλώσσας.

Τα μαθήματα γίνονται στην έδρα των Σχολών Καπάτου, που βρίσκεται στην οδό Ομήρου 13 στο κέντρο της Αθήνας. Επίσης στο Περιστέρι, στο κέντρο της Γλυφάδας, στη Νέα Σμύρνη και στο Μαρούσι.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία των Σχολών στο τηλέφωνο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.