Οι Ιταλοί και τα σπορ

Σχολές Καπάτου Οι Ιταλοί και τα σπορ

Οι Ιταλοί αγαπούν πολύ τα σπορ. Ασχολούνται με το ποδόσφαιρο (il calcio), το μπάσκετ (la pallacanestro), την κολύμβηση (il nuoto), το τένις (il tennis), την πυγμαχία (il pugilato), το βόλλευ (la pallavolo), το στίβο (l’atletica leggera), την ποδηλασία (il ciclismo) και πολλά άλλα.

Το ποδήλατο είναι βασικό μέσο μεταφοράς σε πολλές ιταλικές πόλεις, όπως π.χ. η Ferrara. Επίσης, κάθε Μάιο, στην Ιταλία διεξάγεται ο γύρος της Ιταλίας (il giro d’Italia), ένας μεγάλος ποδηλατικός αγώνας.

Ονομαστό ιταλικό σπορ είναι και το σκι (lo sci), κυρίως το χειμερινό σκι (lo sci invernale).

Πολλοί Ιταλοί του βορρά, από πολύ μικρή ηλικία έχουν σαν χόμπι τους το χειμερινό σκι, γιατί κατοικούν κοντά στους πρόποδες των Άλπεων.

Πολλοί από αυτούς έχουν κατακτήσει πολλά μετάλλια σε αυτό το άθλημα. Για αυτούς τα χιονισμένα βουνά είναι τρόπος ζωής.

Εκτός από αυτά τα παραδοσιακά σπορ, η Ιταλία κέρδισε πολλά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες και σε άλλα αθλήματα που δεν είναι τόσο διαδεδομένα.

Aθλήματα, όπως η τοξοβολία (il tiro a segno), η ιππασία (l’equitazione) και κυρίως η ξιφασκία (la scherma) είναι διάσημα στην Ιταλία.

Συγκεκριμένα αναφέρουμε το άθλημα της ξιφασκίας έχει παράδοση από τα παλιά χρόνια, από τον καιρό των Σταυροφοριών, όπου βασικό όπλο άμυνας ήταν το ξίφος (il fioretto).

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, η γυναικεία συμμετοχή σε αυτό το σπορ έχει χαρίσει σημαντικά μετάλλια στην ιταλική χερσόνησο.

Εκτός από τις διακρίσεις αυτές, έχουν καταφέρει να διαδώσουν το άθλημα της ξιφασκίας παγκοσμίως.

Σχεδόν όλοι οι Ιταλοί γυμνάζονται καθημερινά, είτε μόνοι τους, είτε σε γυμναστήριο (la palestra).

Ασχολούνται επιμελώς με τη φυσική τους κατάσταση, ακολουθώντας μία ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή (la dieta mediterranea).

Επιπροσθέτως, αναφέρουμε ότι ο ιταλικός λαός αγαπά τα ομαδικά σπορ, όπως το πόλο (la pallanuoto) την ιστιοπλοΐα (la barca a vela), τη λεμβοδρομία (la regata).

Η ιταλική regata είναι μέρος της ιταλικής παράδοσης. Θα λέγαμε ότι εκτός από ένα ομαδικό άθλημα, η regata είναι και μια παραδοσιακή γιορτή.

Μία από αυτές είναι η γιορτή lo sposalizio del mare (ο γάμος της θάλασσας), που διεξάγεται στα κανάλια της Βενετίας με πολύ μεγάλη συμμετοχή από όλον τον κόσμο.

Οι Ιταλοί δείχνουν μια ιδιαίτερη προτίμηση στα ακραία και επικίνδυνα σπορ ( gli sport estremi), όπως το rafting, τον αιωροπτερισμό (deltaplano) και τον αλεξιπτωτισμό (paracadutismo).

Όλα αυτά τα σπορ μεταδίδονται μέσω των ιταλικών καναλιών. Η ιταλική TV RAI, καθώς και άλλοι ιδιωτικοί σταθμοί, μεταδίδουν ειδικά αθλητικά προγράμματα.

Kάθε Κυριακή απόγευμα, προβάλλονται αθλητικές εκπομπές που μεταδίδουν αποτελέσματα αγώνων. Σχολιάζουν την αθλητική επικαιρότητα, οι πλέον ενημερωμένοι Ιταλοί αθλητικογράφοι.

Τέλος υπάρχει πληθώρα καθημερινών ιταλικών εφημερίδων, όπως η Corriere dello Sport, η Tutto Sport και άλλες, αλλά και πολλές διαδικτυακές.

Αυτά τα σπορ διέδωσαν και διαδίδουν την ιταλική γλώσσα στον κόσμο. Στις Σχολές Καπάτου διδάσκονται ιταλικά σε όσους θέλουν να ακολουθήσουν το δρόμο των σπορ.

Ιταλικές Σχολές και ιταλικά πανεπιστήμια, όπως η Γυμναστική Ακαδημία, η σχολή Φυσιοθεραπείας, η σχολή Διαιτητών ποδοσφαίρου (arbitri di calcio).

Μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα 210 38 03 355, 210 38 46 146 και να ενημερωθείτε για τα νέα τμήματα που ξεκινούν άμεσα.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.