Οι καλοί τρόποι στο τραπέζι

Σχολές Καπάτου Οι καλοί τρόποι στο τραπέζι

Οι καλοί τρόποι στο τραπέζι είναι απαραίτητοι. Στις μέρες μας, οι εξελίξεις που επέρχονται στην κοινωνική μας ζωή και στον τρόπο συμπεριφοράς είναι γρήγορες.

Πολλές φορές δεν εφαρμόζουμε τα θεωρούμενα βασικά στοιχεία, με αποτέλεσμα να γίνονται λάθη.

Σχετικά με το στρώσιμο του τραπεζιού, απαιτείται μια ξεχωριστή διαδικασία όπως :

Τα μαχαίρια και τα κουτάλια βρίσκονται δεξιά από το πιάτο, ενώ στα αριστερά τοποθετούνται τα πιρούνια καθώς και η πετσέτα. Το πιάτο σαλάτας ή ψωμιού, στην αριστερή πλευρά.

Τα μαχαιροπίρουνα τοποθετούνται κανονικά, με τη σειρά σερβιρίσματος των διαφόρων πιάτων, από την έξω προς τη μέσα πλευρά.

Όσον αφορά τα ποτήρια, τοποθετούνται στο δεξί μέρος του πιάτου, φροντίζοντας να βάλουμε το ποτήρι νερού προς τα έξω, ενώ το ποτήρι κρασιού προς τα μέσα, κοντά στο πιάτο.

Οι καλοί τρόποι στο τραπέζι είναι ένα έργο της εποχής της Αναγέννησης. Σχετικά, σε προηγούμενο άρθρο ασχοληθήκαμε με το βιβλίο «Il Galateo» του Giovanni Della Casa. Ενός Ιταλού λογοτέχνη από τη Φλωρεντία.

Διάσημος για τη σύντομη πραγματεία του στην οποία αναφέρεται σε διάφορους τρόπους καλής συμπεριφοράς στο τραπέζι. Καταδικάζει οποιαδήποτε υπερβολή στον τρόπο συμπεριφοράς στο τραπέζι. Ενώ εξυμνεί το μέτρο που είναι ένα από τα πιο διακριτά ιδεώδη της ιταλικής Αναγέννησης.

Οι καλοί τρόποι στο τραπέζι (le buone maniere) είναι απαραίτητοι όπως εξηγεί και ο ίδιος. Δηλαδή, η ομορφιά, η χάρη και η συμμετρία διακρίνονται όχι μόνο στο ανθρώπινο σώμα και τη φύση, αλλά και στον τρόπο ομιλίας και τις πράξεις των ανθρώπων.

Το έργο αυτό αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά λογοτεχνικά προϊόντα του εκλεπτυσμένου και ραφινάτου αναγεννησιακού ιταλικού πολιτισμού. Ο όρος «Galateo» εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να δηλώνει στο παγκόσμιο λεξιλόγιο το σύνολο όλων των καλών τρόπων συμπεριφοράς («bon ton»).

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Μαθήματα ιταλικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ιταλικών, καθώς και παιδικά τμήματα ιταλικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται στην Αθήνα (Ομήρου 13), στη Γλυφάδα, στο Μαρούσι, στη Νέα Σμύρνη και στο Περιστέρι.

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=qoLps4F3Q3U

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.