Οι κρήνες

Σχολές Καπάτου Οι κρήνες

Οι κρήνες της Κωνσταντινούπολης

Στο ιστορικό κέντρο της παλιάς Ισταμπούλ, εντός των Θεοδοσιανών τειχών, βρίσκονται αρκετές κρήνες. Υπάρχουν επίσης και αρκετές άλλες, διάσπαρτες είτε στα ακρογιάλια του Βοσπόρου είτε στο νέο τμήμα πόλης, στην περιοχή γύρω από το Πέρα / Beyoğlu. Οι περισσότερες από αυτές ανάγονται στον 18ο αι. και, κατά κανόνα, οφείλουν την ανέγερσή τους στη δωρεά ενός κοινωφελούς ιδρύματος της εποχής εκείνης.

Μια από τις πιο εντυπωσιακές κρήνες της Κωνσταντινούπολης βρίσκεται κοντά στην είσοδο του Παλατιού Τοπκαπί και την Αγιά Σοφιά. Πρόκειται για την κρήνη που φέρει το όνομα του σουλτάνου Αχμέτ Γ΄ (Τουρκικά:) και που ανάγεται στο έτος 1728. Την εποχή του Βυζαντίου, στη θέση αυτή, βρισκόταν επίσης μια κρήνη κάτι που καταδεικνύει τη σχετικά εύκολη μεταφορά νερού στην περιοχή. Η κρήνη του Αχμέτ Γ΄ είναι ένα εντυπωσιακό κιόσκι. Συνδυάζει στοιχεία που είχαν εισαχθεί πρόσφατα από την Ευρώπη, δηλ. μπαρόκ και ροκοκό, μ’ αυτά της οθωμανικής αρχιτεκτονικής. Τον 18ο και 19ο αι., πριν δηλ. η κρήνη αυτή αποκτήσει μουσειακό χαρακτήρα, ένας υπάλληλος διένειμε δωρεάν νερό και σερμπέτι στους περαστικούς.

Οι εντυπωσιακές κρήνες

Κάποιες από τις κρήνες της Κωνσταντινούπολης είναι αυτόνομα κτήρια. Σ’ αυτή την κατηγορία υπάγονται, μεταξύ άλλων, η κρήνη του Damad İbrahim Paşa, στη περιοχή Σκούταρι / Üsküdar, όπως και αυτή του σουλτάνου Μαχμούτ Α΄ (Ι. Mahmud) στην περιοχή της Tophane.

Αρκετές άλλες κρήνες της Κωνσταντινούπολης είναι απλώς «εντοιχισμένες». Ένα τέτοιο εντυπωσιακό δείγμα βρίσκεται στο τρίτο προαύλιο του Παλατιού Τοπκαπί, μπροστά στη Βιβλιοθήκη του Αχμέτ Γ΄. Η ιδιαιτερότητα αυτής της κρήνης έγκειται στο ότι τοποθετήθηκε υπεράνω της ένα επιπρόσθετο διακοσμητικό στοιχείο, που θυμίζει περισσότερο ευρωπαϊκή, βασιλική κορώνα. Πρόκειται, αναμφίβολα, για μια από τις πολλές, δυτικές εκφάνσεις που εκδηλώνονται στην αρχιτεκτονική εκείνη την εποχή.

Η απεικόνιση προσώπων απαγορευόταν, βάσει των κανόνων του Κορανιού, όλη την οθωμανική περίοδο. Γι’ αυτό και η λοιπή διακόσμησή στις περισσότερες κρήνες της Κωνσταντινούπολης είναι προσανατολισμένη στην καλλιγραφία του αραβικού αλφαβήτου. Υπάρχουν επίσης αρκετά γεωμετρικά στοιχεία, όπως επίσης και στοιχεία εμπνευσμένα από τη χλωρίδα και την πανίδα.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την τουρκική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα τουρκικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online τουρκικών, καθώς και παιδικά τμήματα τουρκικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=zY8BlEKyNmI

https://www.youtube.com/watch?v=l-2xGsc1oBs

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.