Οι λευκές γάτες Βαν

Σχολές Καπάτου Οι λευκές γάτες Βαν

Οι λευκές γάτες Βαν είναι παγκοσμίως γνωστές.

Οι λευκές γάτες Βαν έχουν πάρει το όνομά τους από το Βαν. Μια πόλη της Ανατολικής Τουρκίας, κοντά στα σύνορα με το Ιράν, κτισμένο στις όχθες της ομώνυμης λίμνης (Van Gölü). Θα μπορούσε να ήταν μια σχετικά άσημη πόλη. Όμως, η παρουσία εκεί μιας ιδιαίτερης ράτσας γάτας την έχει κάνει διάσημη στο χώρο των ζωολόγων και των ζωόφιλων.

Οι λευκές γάτες Βαν (Van Kedisi) ζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια στη συγκεκριμένη περιοχή. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται από γραπτές μαρτυρίες, από την εποχή των Ρωμαίων. Η ράτσα αυτή είναι μακρινή συγγενής τόσο με την Περσική γάτα όσο και με τη γάτα Αγκύρας.

Όσον αφορά στη σωματική της διάπλαση, δεν διαφέρει από τις υπόλοιπες μεσογειακές γάτες. Στο τρίχωμά της κυριαρχεί συνήθως το λευκό χρώμα. Βέβαια, υπάρχουν και περιπτώσεις γάτων Βαν με πορτοκαλί χρώμα στην ουρά ή σε άλλα μέρη του σώματος, συνήθως στο κεφάλι ή στα πόδια.

Οι λευκές γάτες Βαν και οι ιδιαιτερότητές τους

Τα μάτια είναι συνήθως πράσινου ή γαλάζιου χρώματος. Όμως σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρείται το φαινόμενο σε γάτες Βαν, το ένα τους μάτι να είναι πράσινο και το άλλο γαλάζιο. Αυτός ο παράξενος συνδυασμός, σε συνάρτηση με το κατάλευκο τρίχωμά τους, δημιούργησε τον μύθο ότι όλες οι γάτες του Βαν υπακούουν σε αυτό το στερεότυπο.

Αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στην εξωτερική τους εμφάνιση, σε συνάρτηση με τη φιλικότητα και την κοινωνικότητά τους προς τον άνθρωπο, τις έκαναν περιζήτητες και πανάκριβες ταυτόχρονα. Το 1992, καταγράφηκαν λιγότερες από εκατό γάτες Βαν στη συγκεκριμένη περιοχή. Το τοπικό πανεπιστήμιο (Yüzüncü Yıl Üniversitesi) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει αναπτύξει συγκεκριμένο πρόγραμμα για την προστασία της γάτας Βαν και της διάσωσή της από την εξαφάνιση (Van Cats Research Center). Το 2006, η γάτα Βαν προστέθηκε στον κατάλογο της εθνικής πανίδας της χώρας και έκτοτε απαγορεύεται ρητά η εξαγωγή της από την Τουρκία, χωρίς γραπτή άδεια.

Τέλος, αξίζει τον κόπο να αναφερθεί πως οι γάτες Βαν δεν φοβούνται το νερό και είναι εξαιρετικοί κολυμβητές. Αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, σε συνδυασμό με την εξωτερική τους εμφάνιση, συνέβαλε στην επιθυμία για απόκτηση μιας γάτας Βαν και επέφερε και τη σπανιότητα του είδους αυτού.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την τουρκική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα τουρκικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online τουρκικών, καθώς και παιδικά τμήματα τουρκικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=rp1UnROGHUA

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.