Οι νεολατινικές γλώσσες και οι γεωγραφικές ανακαλύψεις II

Σχολές Καπάτου Οι νεολατινικές γλώσσες και οι γεωγραφικές ανακαλύψεις II

Στο πρώτο μέρος του άρθρου με τον τίτλο «Οι νεολατινικές γλώσσες και οι γεωγραφικές ανακαλύψεις», εξηγήσαμε το λόγο για τον οποίο ξεκίνησαν οι διάφορες μεγάλες γεωγραφικές ανακαλύψεις, ανά τον κόσμο. Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για την πορτογαλική κυριαρχία, της οποίας ο ρόλος ήταν σημαντικός.

Την αρχή των γεωγραφικών ανακαλύψεων, την κάνουν οι Πορτογάλοι. Οι Πορτογάλοι στρέφουν τις ρότες των πλοίων τους κατευθείαν προς τις θάλασσες της Ανατολής.

Κατά το έτος 1487, ο Πορτογάλος Βαρθολομαίος Ντιάζ (Bartolomeu Dias), ο οποίος γεννήθηκε το 1450 και πέθανε το 1500, ανακάλυψε το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας στο νότιο άκρο της Αφρικής.

Τον ακολουθεί ο διάσημος θαλασσοπόρος Vasco da Gama (1460 ή 1469–1524), o οποίος έκανε τον περίπλου της Αφρικής (circumnavigazione dell’Africa) και έφτασε στην Ινδία το 1498.

Η ιστορία μας λέει ότι, όταν μαθεύτηκε στην ιταλική πόλη της Βενετίας η είδηση για το κατόρθωμα του Vasco da Gama, προκλήθηκε πολύ μεγάλος πανικός. Ο πανικός αυτός προκλήθηκε κυρίως στους Βενετούς πατρικίους – εμπόρους. Τότε, λοιπόν, άρχισαν να πηδούν από τα παράθυρα των κτιρίων στα κανάλια της πόλης.

Η ιταλική ναυτική δημοκρατία κινδύνευε να χάσει τα πρωτεία της στο διακομιστικό εμπόριο των μπαχαρικών που έρχονταν από την Ανατολή. Βέβαια, οι πολυμήχανοι Ιταλοί έμποροι κατάφεραν να διατηρήσουν τη θέση τους στο εμπόριο του Levante. Αυτό συνέβει χάρη στις έξυπνες εμπορικές συμφωνίες που κατάφεραν να συνάψουν με τους Οθωμανούς Σουλτάνους.

Οι γεωγραφικές ανακαλύψεις δεν σταμάτησαν εδώ. Στο επόμενο άρθρο μας, θα αναφερθούμε εκτενέστερα.

Στις Σχολές Καπάτου διδάσκουμε τα ισπανικά και τα πορτογαλικά, με την ίδια αγάπη που διδάσκουμε και την ιταλική γλώσσα, από το 1983.

Στα κεντρικά των Σχολών μας, καθώς και στα παραρτήματά μας (Περιστέρι, Νέα Σμύρνη, Γλυφάδα, Μαρούσι) αρχίζουν νέα θερινά τμήματα.

Ενημερωθείτε σχετικά με τα ωράρια των προτεινομένων τμημάτων και το πρόγραμμα σπουδών. Μπορείτε να καλείτε καθημερινά στη γραμματεία της σχολής που σας εξυπηρετεί.

Το ωράριο λειτουργίας της γραμματείας είναι καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.