Οι νεολατινικές γλώσσες και οι γεωγραφικές ανακαλύψεις IV

Σχολές Καπάτου Οι νεολατινικές γλώσσες και οι γεωγραφικές ανακαλύψεις IV

Αν ο Χριστόφορος Κολόμβος ήταν αυτός που ανακάλυψε την Αμερική, ένας άλλος Ιταλός θα δώσει το όνομα του στη νέα ήπειρο. Πρόκειται για τον Φλωρεντινό Amerigo Vespucci.

Mε τα ταξίδια που έκανε στην Αμερική, με την αρωγή των Ισπανών, θα αποδείξει ότι οι νέες γαίες δεν ήταν οι παρυφές της ανατολικής Ασίας. Αντιθέτως, αποτελούσαν μια αυτοτελή νέα ήπειρο άγνωστη ως τότε στον ευρασιατικό κόσμο.

Το ταξίδι προς την Ινδία μέσω του Ατλαντικού Ωκεανού είχε μελετηθεί νωρίτερα από έναν άλλο Ιταλό. Αυτός δεν ήταν άλλος από τον Φλωρεντινό χαρτογράφο Paolo Toscanelli.O Χριστόφορος Κολόμβος γνώριζε καλά τη μελέτη αυτή.

Το έργο του Κολόμβου θα συνεχίσει ο Ιταλός θαλασσοπόρος Giovanni Caboto από τη Βενετία, γνωστός στα αγγλικά ως John Cabot. Ο Βενετός θαλασσοπόρος θα εξερευνήσει τα βορειοανατολικά παράλια της νέας ηπείρου. Εκείνος αρχικά ήταν στην υπηρεσία των Ισπανών και έπειτα των Άγγλων.

To περίγραμμα των πρώτων γεωγραφικών ανακαλύψεων συμπληρώνεται από τις κατακτήσεις του Ισπανού στρατιωτικού και εξερευνητή Vasco Nuñez de Balboa.

Επίσης, και από τα ταξίδια του Πορτογάλου θαλασσοπόρου Φερδινάνδου Μαγγελάνου, ο οποίος πραγματοποίησε τον πρώτο περίπλου της Γης στις αρχές του 16ου αιώνα.

Σημαντικός εξερευνητής της αμερικάνικης ηπείρου υπήρξε και ο Ιταλός Giovanni da Verrazzano.

Οι Ισπανοί «conquistadores» Hernán Cortez και Francisco Pizarro θα κατακτήσουν το Μεξικό και το Περού αντίστοιχα. Ο πρώτος κατέλυσε την αυτοκρατορία των Αζτέκων και ο δεύτερος των Ίνκας .

Στα πληρώματα του Χριστόφορου Κολόμβου και στις στρατιές των Ισπανών «conquistadores» συμμετείχαν και Έλληνες. Ήταν Έλληνες από τις βενετοκρατούμενες περιοχές του ελλαδικού χώρου.

Ενδεικτικά είναι τα ονόματα του Πέτρου του Κρητικού, του Φρανθίσκο Άλμπο και του Ιωάννη Φωκά. Στις αρχειακές πηγές των περιοχών αυτών απαντώνται επίθετα που αναφέρονται σε Έλληνες, όπως «Greco», «de Candia», «Candiotis» και «Roditis».

Στις Σχολές Καπάτου διδάσκουμε τα ισπανικά και τα πορτογαλικά, με την ίδια αγάπη που διδάσκουμε και την ιταλική γλώσσα από το 1983. Ενημερωθείτε για τα νέα μας τμήματα, καλώντας στο 210 38 03 355.

 

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.