Οι σύνθετες λέξεις στα ισπανικά

Σχολές Καπάτου Οι σύνθετες λέξεις στα ισπανικά

Σύνθετες λέξεις είναι εκείνες που προέρχονται από το συνδυασμό δύο διαφορετικών λέξεων (συνθετικών) παράγοντας έτσι μια νέα λέξη με διαφορετικό νόημα. Οι σύνθετες λέξεις στα ισπανικά σχηματίζονται με το συνδυασμό διαφόρων μερών του λόγου.

Οι συνηθέστεροι συνδυασμοί είναι οι εξής:

  • Ουσιαστικό + ουσιαστικό: Telaraña (tela+ araña), Coliflor (col+ flor)
  • Ουσιαστικό + επίθετο: Mediodía (medio + día), Boquiabierto (boca + abierto)
  • Επίθετο + επίθετο: Agridulce (agrio + dulce), Altibajo (alto+ bajo)
  • Επίρρημα + επίθετο: Asimismo (así + mismo)
  • Ρήμα + ρήμα: Vaivén (ir + venir)
  • Επίρρημα + ρήμα: Menospreciar (menos + preciar)
  • επίρρημα + επίρρημα: Anteayer (ante- + ayer)

Μια πολύ συνηθισμένη και ιδιαίτερη κατηγορία που συναντούμε στις σύνθετες λέξεις στα ισπανικά είναι ο συνδυασμός ενός ρήματος με ένα ουσιαστικό στον πληθυντικό αριθμό. Λέξεις όπως sacacorchos, tocadiscos, abrelatas, lavaplatos, κλπ. Εκ πρώτης όψεως αυτές οι λέξεις μοιάζουν να είναι ουσιαστικά στον πληθυντικό αριθμό. Μια προσεκτική ματιά όμως αποκαλύπτει την αλήθεια. Οι λέξεις αυτές είναι ουσιαστικά, τα οποία περιγράφουν «κάτι» που κάνει ό,τι λέει το ρήμα στο ουσιαστικό που ακολουθεί. Για παράδειγμα, η λέξη lavaplatos προέρχεται από το ρήμα lavar (πλένω) και το ουσιαστικό platos (πιάτα). Περιγράφει λοιπόν «κάτι» που πλένει πιάτα, δηλαδή το πλυντήριο πιάτων. Αντίστοιχα, η λέξη sacacorchos περιγράφει «κάτι» που αφαιρεί (sacar) φελλούς (corchos), δηλαδή το τιρμπουσόν.

Έτσι, αυτές οι λέξεις είναι εκ προοιμίου όλες αρσενικές και παραμένουν αμετάβλητες στον πληθυντικό. Τέτοιου είδους σύνθετες λέξεις στα ισπανικά, δίνουν τη δυνατότητα δημιουργίας νεολογισμών, πολλοί από τους οποίους γίνονται μέρος της σύγχρονης, καθημερινής γλώσσας.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ισπανική γλώσσα και κουλτούρα, με διδακτικό υλικό των Εκδόσεων Primus, από τις σειρές En cuentros Españoles και Español En práctica. Με τα βοηθήματα Gramatica della lengua españolaA conjugar, καθώς και το λεξικό ισπανικής γλώσσας.

Μαθήματα ισπανικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ισπανικών, καθώς και παιδικά τμήματα ισπανικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.