Οι φιγούρες της commedia dell’arte

Σχολές Καπάτου Οι φιγούρες της commedia dell'arte

Οι φιγούρες της commedia dell’arte διακρίνονται στους “Vecchi” (ηλικιωμένους), τους “Zanni” (υπηρέτες) και τους “Innamorati” ή “Amorosi” (ερωτευμένους).

Vecchi

Στους “Vecchi” ανήκουν ο Pantalone, o Dottore και ο Capitano.

Ο Pantalone αντιπροσωπεύει τον Βενετσιάνο έμπορο που μιλάει τη χαρακτηριστική διάλεκτο της πόλης του. Είναι πλούσιος, φιλάργυρος, τσιγκούνης και ερωτιάρης.

Ο Dottore αντιπροσωπεύει τον Ιταλό λόγιο της εποχής που παριστάνει ότι ξέρει όλες τις επιστήμες αλλά στην πραγματικότητα είναι εντελώς αδαής. Παρουσιάζεται συνήθως ως γιατρός, δικηγόρος και γραμματικός.

Είναι εξαιρετικά επίμονος και τσακίζει τον συνομιλητή του με την ακατάπαυστη φλυαρία του. Στα λεγόμενά του ανακατεύει και λέξεις από τα λατινικά, κάνοντας ακόμα πιο ακατανόητο τον λόγο του.

Ο Καπιτάνο αντιπροσωπεύει τους Ισπανούς μισθοφόρους  στρατιώτες κατακτητές που κατέκλυζαν την ιταλική χερσόνησο εκείνη την εποχή. Καυχιέται συνέχεια για τα πολεμικά του κατορθώματα και παριστάνει τον γενναίο, τον μορφωμένο και τον γυναικοκατακτητή.

Στην πραγματικότητα είναι ένας δειλός, άξεστος, με αποτυχίες στον έρωτα. Ο Καπιτάνο προέρχεται από τον καυχησιάρη στρατιώτη (miles gloriosus) της νέας αττικής και ρωμαϊκής κωμωδίας.

Στη νότιο Ιταλία υπάρχει και ο τύπος του Tartaglia που συμβόλιζε τον δουλοπρεπή Ιταλό δημόσιο υπάλληλο που δούλευε στην υπηρεσία των Ισπανών.

Zanni

Στους “Zanni” ανήκουν ο τολμηρός και “μάγκας” Brighella, o θρυλικός κοιλιόδουλος Arlecchino και η πονηρή – γλωσσού, αλλά τίμια, Colombina.

Στη Νάπολη συναντάμε και τον Pulcinella.

Innamorati ή Amorosi

Οι “Innamorati” είναι τα νεαρά αφεντικά των “Zanni”. Τους αγαπούν και τους βοηθούν.

Tους ξελασπώνουν από τις δύσκολες καταστάσεις στις οποίες βρίσκονται, εξαπατώντας τους “Vecchi”.

Οι “Vecchi” είναι συνήθως οι πατεράδες και συνάμα τα εμπόδια των “Innamorati” ή οι ερωτικοί αντίζηλοι νεαρών ανδρών.

Οι “Zanni” στην ουσία αποτελούν τις πιο δυναμικές φιγούρες της commedia dell’arte. Οι υπηρέτες μιλούν τη ντοπιολαλιά του τόπου καταγωγής τους.

Οι “Innamorati” δεν φοράνε μάσκα και αποτελούν τις λιγότερο δυναμικές φιγούρες της commedia dell’arte. Μεμψιμοιρούν και είναι έρμαια του ερωτικού πάθους που τους παραλύει.

Στο τέλος, όμως, καταφέρνουν να παντρευτούν τον αγαπημένο ή την αγαπημένη τους.

Στις Σχολές Καπάτου σας διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα.

Ενημερωθείτε άμεσα για τα νέα τμήματα στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.