Ο Άγιος Νικόλαος

Σχολές Καπάτου Ο Άγιος Νικόλαος

Ο Άγιος Νικόλαος, ο «άνθρωπος των Χριστουγέννων»

Ο Άγιος Νικόλαος εορτάζεται στις 6 Δεκεμβρίου σε πολλές χώρες του κόσμου. Στις μέρες μας έχουν φτάσει  μια σειρά από ιστορίες γύρω από τον Άγιο Νικόλαο. Στις ιστορίες αυτές είναι δυσδιάκριτα τα όρια του μύθου και της ιστορικής πραγματικότητας.

Τον 11ο αιώνα, η Μικρά Ασία ήταν πεδίο σύγκρουσης ανάμεσα στον Χριστιανικό και τον Μουσουλμανικό κόσμο. Μέσα στη σύγχυση αυτής της σύγκρουσης, είναι ασαφές αν οι Νορμανδοί – ή έμποροι σύμφωνα με μιαν άλλη εκδοχή – έσωσαν ή έκλεψαν τη σορό του Αγίου Νικολάου και τη μετέφεραν το 1087 από τα Μύρα στο Μπάρι της Ιταλίας. Εκεί όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα στην ομώνυμη εκκλησία (Basilica San Nicola). Το γεγονός αυτό μετέτρεψε το Μπάρι σε σημαντικό τόπο προσκυνήματος. Σε συνδυασμό βέβαια με το ότι ήταν προσφιλές σημείο εκκίνησης προσκυνητών για την Ιερουσαλήμ. Η λατρεία του Αγίου Νικολάου μεταφέρθηκε σταδιακά και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η φήμη του Αγίου Νικολάου

Ο Άγιος Νικόλαος στον δυτικό κόσμο έχει σχετικά πρόσφατη φήμη ως «ανθρώπου των Χριστουγέννων» και συνδέεται με την εμπορευματοποίηση των Χριστουγέννων στον 20ο αιώνα. Σ’ αυτό συνέβαλε, σε προγενέστερους αιώνες, η εξάπλωση εκκλησιών και τοπωνυμιών με το όνομα του Νικολάου, σε όλην την Ευρώπη.

Στη διαδικασία κατασκευής της σύγχρονης εικόνας του «ανθρώπου των Χριστουγέννων», ο Άγιος Νικόλαος κράτησε μόνο το καλοσυνάτο του ύφος και το όνομά του (Αγγλικά: Santa Claus, Γερμανικά: Sankt Nikolaus, Ιταλικά: San Niccolò). Κατά τ’ άλλα, έχει μιαν εντελώς διαφορετική όψη. Η επισκοπική μίτρα αντικαταστάθηκε με τον κόκκινο σκούφο και ο ίδιος τοποθετήθηκε σε έλκηθρο, για να συνδυαστεί με θεότητες της σκανδιναβικής μυθολογίας. Θυμίζει ακόμα διακοσμητικούς νάνους κήπου, για να γίνει υποσυνείδητα πιο εύκολα αποδεκτός. Η σύγχρονη όψη του είναι επομένως, μια διασταύρωση ετερόκλητων στοιχείων στο όνομα του marketing.

Στο όνομα της προώθησης των Μύρων / του Demre, ως τουριστικού προορισμού, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου ονομάζεται σήμερα στα τουρκικά «Noel Baba Kilisesi» που σημαίνει «Εκκλησία του Πατέρα των Χριστουγέννων».

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την τουρκική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα τουρκικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online τουρκικών, καθώς και παιδικά τμήματα τουρκικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

 

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.