Ο δημιουργός του ιταλικού δελτίου ΠΡΟΠΟ

Σχολές Καπάτου Ο δημιουργός του ιταλικού δελτίου ΠΡΟΠΟ

Ο δημιουργός του ιταλικού δελτίου ΠΡΟΠΟ (la schedina di Totocalcio) ήταν ο Massimo della Pergola.

Πολύ νέος, ο δημιουργός του ιταλικού δελτίου ΠΡΟΠΟ, άρχισε να δουλεύει σαν δημοσιογράφος αθλητικών ειδήσεων στην ιταλική αθλητική εφημερίδα “Gazzetta dello sport”.

Ήταν μια δουλειά που του άρεσε, όμως εκείνοι οι καιροί ήταν δύσκολοι. Έτσι, το 1928 ο Massimo della Pergola απολύθηκε από την εφημερίδα, γιατί ήταν Εβραίος.

Το 1943 πήγε στην ιταλική πρωτεύουσα και στη συνέχεια μετακόμισε μαζί με τη γυναίκα και τα παιδιά του στην Ελβετία.

Τότε, οι Iταλοί μετανάστες στην Ελβετία δεν περνούσαν καλά.

Δούλευαν σκληρά, δεν γνώριζαν τη γερμανική γλώσσα και είχαν μόνο εποχιακά συμβόλαια εργασίας.

Έτσι λοιπόν βρέθηκε σε ένα στρατόπεδο μεταναστών στην Ελβετία.

Ο δημιουργός του ιταλικού δελτίου ΠΡΟΠΟ όμως, νοσταλγούσε  πάντα την παλιά του δουλειά και κυρίως το ποδόσφαιρο.

Έτσι, σκέφτηκε να διοργανώσει ένα ποδοσφαιρικό διαγωνισμό με βραβείο για τους νικητές. Ο στόχος του ήταν να βρεθούν έσοδα για το ιταλικό ποδόσφαιρο.

Έτσι, το 1946, ο Massimo della Pergola, μαζί με δυο επίσης Εβραίους συναδέλφους του, τον Fabio Jegher και τον Geo Molo ίδρυσε το ιταλικό δελτίο, το οποίο ονόμασε SISAL (la schedina).

Το πρώτο ιταλικό δελτίο SISAL παίχτηκε στις 05-05-1946.

Μετά από 2 χρόνια, το 1948, η διαχείριση του SISAL περνάει στα χέρια του οργανισμού CONI (Comitato Olimpio Internazionale, Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή) και μετονομάζεται σε Totocalcio (ΠΡΟΠΟ).

Αρχικά περιείχε 12 προγνωστικά ποδοσφαιρικών αγώνων. Όταν το 1950-1951, προστέθηκε το 13ο προγνωστικό, κυριάρχησε η έκφραση «πιάνω 13άρι» (far tredici al Totocalcio).

Το μεγαλύτερο ποσό (montepremio) που κέρδισε κάποιος, ήταν στις 5-12-1993, και ανήλθε στις 34.470.967.370 ιταλικές λίρες.

Από το 1994, η schedina πλαισιώθηκε κι από άλλα παιχνίδια, το Totogol και το Supermalotto.

Ο πρώτος νικητής ήταν ο Emilio Biasotti, ένας μιλανέζος με καταγωγή από τη Ρώμη, ο οποίος κέρδισε 426.826 ιταλικές λίρες.

Το δελτίο του ιταλικού ΠΡΟΠΟ, το 2016 έκλεισε τα 70 χρόνια ύπαρξης. Για τον εορτασμό των 70 αυτών χρόνων, εκδόθηκε ένα επετειακό γραμματόσημο που απεικονίζει το δελτίο.

Στις Σχολές Καπάτου δημιουργούνται συνεχώς τμήματα ιταλικών και ειδικής ορολογίας ανάλογα με τις ανάγκες των σπουδαστών μας. Ενημερωθείτε καλώντας στο 210 38 033 55.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.