Ο ζαχαροπλάστης Χάρης Λένας

Σχολές Καπάτου Ο ζαχαροπλάστης Χάρης Λένας

Ο ζαχαροπλάστης Χάρης Λένας, όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο άρθρο ήταν ο γιος του Φίλιππου Λένα. Ο ζαχαροπλάστης Χάρης Λένας ακολούθησε την τέχνη του πατέρα του και γνώρισε μεγάλη επαγγελματική καταξίωση στις μέρες του.

Ο ζαχαροπλάστης Χάρης Λένας αποφοίτησε από το Ζωγράφειο Λύκειο στο Πέρα. Στα τελευταία χρόνια της ζωής του προσέφερε χρηματικά ποσά για την αναστήλωση του λυκείου αυτού. Σπούδασε την τέχνη της ζαχαροπλαστικής σε Πανεπιστημιακό επίπεδο. Συγκεκριμένα στην Ακαδημία «Zuckerbäcker Schule» της Βιέννης.

Ο ζαχαροπλάστης Χάρης Λένας επίσης, συμμετείχε σε πολλά σεμινάρια σε Ελβετία, Αυστρία καθώς και Γερμανία. Για ένα χρόνο διδάσκεται τη ζαχαροπλαστική στο περίφημο «Zuckerbäcker Schule» και παράλληλα εργάζεται μαθητευόμενος σε γνωστά ζαχαροπλαστεία της Βιέννης. Ακόμα συνέχισε τις σπουδές του και στη σχολή γαστρονομίας «Richemont Fachschule» της Λουκέρνης.

Εργάστηκε και στην περίφημη αλυσίδα «Mövenpick» και συνέχισε ακόμα με μεράκι τις σπουδές του στη διατροφολογία στη Γερμανική πόλη «Solingen». Όταν γύρισε στην Τουρκία, στα μέσα στης δεκαετίας του 1950, εισήγαγε σημαντικές καινοτομίες στο χώρο της σοκαλατοποιίας και της ζαχαροπλαστικής. Θεωρείται ο πρώτος «ακαδημαϊκός» ζαχαροπλάστης της Τουρκίας.

Στις δεκαετίες του 1950 και 1960, το παράρτημα του Πέρα γίνεται στέκι διανοουμένων, ζωγράφων, ποιητών και λογοτεχνών της εποχής.  Το παράρτημα αυτό έκλεισε το 1967.

Το 2009, ο ζαχαροπλάστης Χάρης Λένας μεταβιβάζει την επωνυμία του ζαχαροπλαστείου στην οικογένεια Altınkılıç που έχει την γνωστή στην Τουρκία σοκαλατοποιία, «Altınmarka». Εκείνη την εποχή λειτουργούσε μόνο το παράρτημα του Kadıköy. Με την καινούργια διεύθυνση, ανοίγει το 2010 το παράρτημα του «Bebek» και παράλληλα ξεκινούν εργασίες ανακαίνισης στο παράρτημα του Kadıköy. Ο ίδιος ο Χάρης Λένας είπε: «Εγώ δεν έχω παιδιά. Ήθελα να μεταβιβάσω το Baylan σε κάποιον που θα το αγκάλιαζε όπως εμείς και που καταλαβαίνει από αυτήν τη δουλειά».

Ο Χάρης Λένας ήταν ο πρώτος στην πόλη που έφερε τον καφέ espresso και τον cappuccino. Κι όχι μόνο. Ονομαστές ήταν οι σοκολάτες του όπως αυτές με λεμόνι και άλλες. Το ιταλικό gelato, το γλυκό tiramisu και τα mon Cherie ήταν οι σπεσιαλιτέ του. Με όλα αυτά τα γλυκά μεγάλωσαν οι παλιές γειτονιές της Πόλης. Αυτός ο θρυλικός ζαχαροπλάστης ξετρέλαινε την Πόλη με τα γλυκά του. Το μοναδικό ζαχαροπλαστείο της Ρωμιοσύνης. Ήταν από τα ιστορικά μαγαζιά των Ελλήνων της Πόλης. Γι’αυτό κι όταν κάποιος ήθελε να κάνει μια επίσκεψη στην Πόλη άξιζε τον κόπο να πάρει ένα κουτί γλυκά από το Baylan. Ένα ζαχαροπλαστείο με μεγάλη ιστορία, με κορυφαία γλυκά και υπέροχες γλυκές γεύσεις.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την τουρκική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα τουρκικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online τουρκικών, καθώς και παιδικά τμήματα τουρκικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.