Ο θαυμαστής του Michelangelo

Σχολές Καπάτου Ο θαυμαστής του Michelangelo

Ο θαυμαστής του Michelangelo Braghettone

Ο θαυμαστής του Michelangelo είναι ο τίτλος του σημερινού μας άρθρου, που αφορά στην ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Στην εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας, είναι σημαντικό να ανακαλύπτει κανείς και την κουλτούρα του λαού που την ομιλεί.

Αναλυτικά, το παρατσούκλι (nomignolo, στα ιταλικά) Braghettone, αποδόθηκε στον Daniele Ricciarelli, που ήταν γνωστός και ως Daniele από τη Volterra.

Ο Daniele Ricciarelli ήταν Ιταλός ζωγράφος και γλύπτης. Γεννήθηκε στην πόλη Volterra το 1509 και πέθανε στη Ρώμη στις 4 Απριλίου του 1566.

Γιατί ο θαυμαστής του Michelangelo ονομάστηκε Braghettone;

Όπως είναι γνωστό σε παγκόσμια κλίμακα, ο Michelangelo δημιούργησε την τεράστια τοιχογραφία «Δευτέρα Παρουσία» (“Giudizio Universale, στα ιταλικά), από το 1536 έως το 1541. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το περίφημο αυτό έργο του βρίσκεται στην Capella Sistina, στα μουσεία του Βατικανού.

Συγκεκριμένα, η τοιχογραφία του μεγάλου δημιουργού αναπαριστά περισσότερες από 30 μορφές. Μάλιστα, αξιοσημείωτο είναι ότι, αρκετές από αυτές τις μορφές ήταν γυμνές. Το γεγονός αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε κύκλους αξιωματούχων του Βατικανού. Έτσι, μόλις μερικές εβδομάδες πριν από το θάνατο του Michelangelo, ελήφθη η απόφαση να καλυφθούν τα απόκρυφα σημεία των μορφών.

Το έργο της επικάλυψης ανέλαβε, λοιπόν, ο Daniele Ricciarelli. Έτσι, για το λόγο αυτό, του δόθηκε το παρατσούκλι Braghettone κι έτσι δεν καταστράφηκαν παντελώς αυτές οι τοιχογραφίες.

Τι ακριβώς σημαίνει ο όρος Braghettone; Στα μαθήματα ιταλικών και συγκεκριμένα στα προχωρημένα τμήματα, διδάσκονται τα nomi alterati (υποκοριστικά ουσιαστικά).

Στα ιταλικά, braca σημαίνει φαρδύ και μακρύ παντελόνι. Πρόκειται για ένα ειδικό παντελόνι, με χρήση εσωρούχου. Bracchetta ή braghetta είναι τα υποκοριστικά της λέξης braca. Εξάλλου, η κατάληξη –one είναι nome alterato accrescitivo (-one για το αρσενικό γένος και –ona για το θηλυκό).

Άρα, Braghettone είναι το μεγάλο, φαρδύ και μακρύ παντελόνι.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Με διδακτικό υλικό των Εκδόσεων Primus, από τις σειρές Incontri nuovi και In pratica, καθώς και τα βοηθητικά Verbi και Preposizioni.

Μαθήματα ιταλικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ιταλικών, καθώς και παιδικά τμήματα ιταλικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.