Ο Ιμπραήμ Πασάς

Σχολές Καπάτου Ο Ιμπραήμ Πασάς

Ο Ιμπραήμ Πασάς – Άνοδος και πτώση ενός Οθωμανού αξιωματούχου

Ο Ιμπραήμ Πασάς καταγόταν από την Πάργα η οποία τον 15ο και 16ο αιώνα ήταν υπό την κυριαρχία των Βενετών. Αρκετοί Έλληνες συγγραφείς υποστηρίζουν ότι ήταν ελληνικής καταγωγής, κάτι που, όμως, δεν επιβεβαιώνεται από επαρκείς γραπτές μαρτυρίες. Κάποιοι άλλοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι ήταν Βενετός ή ότι καταγόταν από μεικτή οικογένεια.

Διφορούμενες είναι επίσης και οι πληροφορίες για το πώς κατέληξε ο Ιμπραήμ Πασάς στην οθωμανική αυλή. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αιχμαλωτίστηκε από πειρατές και πουλήθηκε ως σκλάβος. Σύμφωνα με μια μαρτυρία, κατέληξε στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας, όπου σ’ ένα πλούσιο σπίτι, στο οποίο και πουλήθηκε, έμαθε μουσική. Σύμφωνα με μιαν άλλη, πουλήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου και εντάχθηκε στην υπηρεσία του σουλτάνου.

Ο Ιμπραήμ Πασάς κι η μόρφωσή του

Ο Ιμπραήμ Πασάς μιλούσε αρκετές γλώσσες. Πέρα από τις διιστάμενες πληροφορίες για τον παρελθόν του, είναι βέβαιο ότι είχε άριστες μουσικές και ιστορικές γνώσεις και τον συνέδεε προσωπική φιλία με τον σουλτάνο Σουλεϊμάν τον Νομοθέτη (Kanuni Süleyman, βασ. 1520-1566). Εν γένει, επρόκειτο για έναν πολυτάλαντο άνθρωπο, για τα δεδομένα της εποχής εκείνης, ο οποίος δίκαια έφτασε μέχρι το ανώτατο αιρετό αξίωμα του οθωμανικού κράτους.

Τα προσωνύμια του Ιμπραήμ Πασά που έχουν αποτυπωθεί στις γραπτές μαρτυρίες της εποχής εκείνης προδίδουν και μερικές όψεις της πραγματικότητας γύρω απ’ αυτή την ιστορική προσωπικότητα. Αυτά ήταν Pargalı İbrahim Paşa, επειδή ήταν από Πάργα. Ακόμη, Makbul-Maktul (εκλεκτός – σκοτωμένος), διότι από εκλεκτός φίλος και συνοδοιπόρος του σουλτάνου τελικά εκτελέστηκε. Αλλά και Frenk (ο Φράγκος, ο Δυτικός), διότι μιλούσε ιταλικά και του άρεσαν τα δυτικά πρότυπα στη διακόσμηση.

Η στενή σχέση του Ιμπραήμ Πασά με τον σουλτάνο, του οποίου ήταν και γαμπρός, και το γεγονός ότι δεν έκρυβε τη χλιδή και τον πλούτο που απέκτησε, ήταν και οι λόγοι που οδήγησαν στα κουτσομπολιά και τον φθόνο άλλων ανώτατων αξιωματούχων του οθωμανικού κράτους. Βέβαια, τελικά πέτυχαν και τον πλήρη διασυρμό του.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την τουρκική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα τουρκικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online τουρκικών, καθώς και παιδικά τμήματα τουρκικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=t82mBDvdqMA

https://www.youtube.com/watch?v=jAHOvUxgyzw

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.