Ο ιππόδρομος της Κωνσταντινούπολης

Σχολές Καπάτου Ο ιππόδρομος της Κωνσταντινούπολης

Ο ιππόδρομος της Κωνσταντινούπολης κι η κατασκευή του

Ο ιππόδρομος της Κωνσταντινούπολης είναι ο τίτλος του σημερινού μας άρθρου. Θα αναφερθούμε, επίσης, στις αρχαιότητες της χώρας.

Όταν χτίστηκε η Κωνσταντινούπολη τον 4ο αιώνα μ.Χ., είχε όλα τα χαρακτηριστικά που είχαν οι μεγάλες πόλεις της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Εξ ορισμού, λοιπόν, δεν μπορούσε να απουσιάζει ο ιππόδρομος από το κέντρο της. Ο ιππόδρομος της ρωμαϊκής Κωνσταντινούπολης ήταν τοποθετημένος στον πρώτο λόφο της Επτάλοφου. Ένας μικρότερος ιππόδρομος υπήρχε ήδη στο συγκεκριμένο σημείο από τον 2ο αιώνα μ.Χ. Ο οποίος , όμως, τον 4ο αιώνα επεκτάθηκε με την προσθήκη ενός πετάλου, στα πρότυπα του Circus Maximus της Ρώμης.

Ο ιππόδρομος της Κωνσταντινούπολης κι η ιστορία του

Ο ιππόδρομος της Κωνσταντινούπολης ήταν για αιώνες χώρος ψυχαγωγίας για τους κατοίκους  της Βυζαντινής πρωτεύουσας, μέχρι που λεηλατήθηκε κατά τη διάρκεια της 4ης Σταυροφορίας το 1204. Το πιο γνωστό διακοσμητικό στοιχείο που διέθετε ήταν τα τέσσερα χάλκινα άλογα. Μεταφέρθηκαν ως λάφυρο στη Βενετία και κοσμούν, έκτοτε, την είσοδο του Αγίου Μάρκου.

Κατά τη διάρκεια της οθωμανικής περιόδου, ο ιππόδρομος της Κωνσταντινούπολης συνέχισε να έχει παρεμφερή λειτουργία. Ήταν, δηλαδή, χώρος εξάσκησης αλόγων, απ’ όπου προήρθε και η ονομασία του στα τουρκικά: Atmeydanı (=πλατεία αλόγων). Κατά τη διάρκεια των αιώνων, ό,τι είχε απομείνει όρθιο από τη λεηλασία της 4ης Σταυροφορίας, κατεδαφίστηκε.

Σήμερα, από το κυρίως κτίριο του πρώην ρωμαϊκού ιπποδρόμου της Κωνσταντινούπολης, έχει μείνει όρθιο μόνο το νότιο πέταλο των κερκίδων – η ρωμαϊκή «σφενδόνα» – που είναι ορατή ένα επίπεδο χαμηλότερα. Οι σιλουέτες της Αγιάς Σοφιάς και του παρακείμενου Τεμένους Σουλτάν-Αχμέτ επισκιάζουν την δεντροφυτεμένη, μακρόστενη πλατεία που βρίσκεται πλέον στη θέση του ιπποδρόμου.

Επί της πλατείας, ορατά κατάλοιπα του ρωμαϊκού και βυζαντινού παρελθόντος της είναι πλέον μόνο οι τρεις οβελίσκοι. Η Στήλη του Κωνσταντίνου του Πορφυρογέννητου (Örme Dikiltaş), ο Τρικάρηνος Όφις (Yılanlı Sütun) και η Στήλη του Θεοδοσίου (Theodosius Dikiltaşı), γνωστή και ως «Αιγυπτιακός Οβελίσκος». Ονομάστηκε έτσι, γιατί ο Αυτοκράτορας Θεοδόσιος την είχε μεταφέρει στην Κωνσταντινούπολη από την Αίγυπτο το 390 μ.Χ.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την τουρκική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα τουρκικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online τουρκικών, καθώς και παιδικά τμήματα τουρκικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=uSeEpD8JxpI

https://www.youtube.com/watch?v=bFhjfCBahAM

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.