Ο Ισπανός Federico García Lorca

Σχολές Καπάτου Ο Ισπανός Federico García Lorca

Ο Ισπανός Federico García Lorca γεννήθηκε το 1898 στο μικρό χωριό Fuente Vaqueros της επαρχίας της Γρανάδας, στη Νότια Ισπανία. Εκεί, και στη γειτονική κωμόπολη Valderrubio, πέρασε την παιδική του ηλικία. Μια περιοχή που χαρακτηρίζεται μέχρι και σήμερα από απέραντους ελαιώνες και την αγροτική ζωή. Αργότερα, η οικογένειά του μετακόμισε στη Γρανάδα, όπου ο Λόρκα σπούδασε στο πανεπιστήμιο νομικά, φιλοσοφία και λογοτεχνία.

Κατόπιν, στη Μαδρίτη, ήταν συμφοιτητής με τον σκηνοθέτη Luis Buñuel και τον σουρεαλιστή ζωγράφο Salvador Dalí. Και οι τρεις απετέλεσαν σημαντικές προσωπικότητες της «Γενιάς του 1927», «Generación 27» στα ισπανικά. Πιο συγκεκριμένα, μιας πλατφόρμας καλλιτεχνών και διανοουμένων που προωθούσε μια νέα αισθητική στη τέχνη και την ποίηση.

Ο Ισπανός Federico García Lorca δολοφονήθηκε στις αρχές του Ισπανικού εμφυλίου πολέμου, τον Αύγουστο του 1936, παρόλο που ο ίδιος δεν συμμετείχε στις μάχες. Ήταν όμως ήδη γνωστός για τις πολιτικές και κοινωνικές του τοποθετήσεις που αποτυπώθηκαν στον μακροσκελή κατάλογο των θεατρικών έργων και των ποιημάτων που έγραψε. Η φύση της Ανδαλουσίας και το ερωτικό στοιχείο κατέχουν επίσης κεντρική θέση στα έργα του.

Αναζητώντας σήμερα τα χνάρια αυτού του μεγάλου ποιητή, μπορεί κάποιος να επισκεφθεί το σπίτι στο Valderrubio που είναι σήμερα μουσείο («Casa Museo de Federico García Lorca»). Στο Fuente Vaqueros, εκτός από το σπίτι που γεννήθηκε («Museo Casa Natal de Federico García Lorca»), έχει γίνει και ειδικό ερευνητικό κέντρο («Centro de Estudios Lorquianos»). Στη Γρανάδα, η κατοικία της οικογένειας Λόρκα, που έχει επίσης μουσειακό χαρακτήρα («Huerta de San Vicente»),  βρίσκεται σ’ ένα πάρκο. Ο ίδιος έλεγε πως το υπνοδωμάτιό του, στον πρώτο όροφο, ήταν «εργοστάσιο ποιητικής δραστηριότητας» («Actividad Poética de Fábrica»).

Η Ελλάδα έχει ιδιαίτερη σχέση με τον Lorca. Εκτός από τις πολυάριθμες μεταφράσεις, έχουν μελοποιηθεί αρκετά έργα του. Το δρόμο άνοιξε ο Μάνος Χατζιδάκις το 1948 με τη μελοποίηση του «Ματωμένου Γάμου» («Bodas de Sangre») και ακολούθησε ο Μίκης Θεοδωράκης το 1967 με το «Romancero Gitano». Το 1969, εκδόθηκε ο πετυχημένος δίσκος «12 τραγούδια του Λόρκα», σε μουσική του Γιάννη Γλέζου, και το 1974 το «Αχ! Έρωτα» του Χρήστου Λεοντή.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ισπανική γλώσσα και κουλτούρα. Μαθήματα ισπανικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ισπανικών, καθώς και παιδικά τμήματα ισπανικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται στην Αθήνα (Ομήρου 13), στη Γλυφάδα, στο Μαρούσι, στη Νέα Σμύρνη και στο Περιστέρι.

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.