Ο ιταλικός καφές εσπρέσο

Σχολές Καπάτου Ο ιταλικός καφές εσπρέσο

Ο ιταλικός καφές εσπρέσο σερβίρεται σε πολλές παραλλαγές, ανάλογα με την περιοχή.

Η ιταλική χερσόνησος είναι πολύ μεγάλη και χωρίζεται σε πολλούς νομούς. Κάθε νομός έχει τη δικιά του εθνική κληρονομιά, με συνεχή άνθηση, από την αρχή της ιστορίας της Ιταλίας έως και σήμερα.

Μέσα σε αυτήν την κουλτούρα κύρια θέση κατέχει ο ιταλικός καφές εσπρέσο (espresso).

Για παράδειγμα, η ιταλική πόλη Τεργέστη (Trieste), ως μεγάλο λιμάνι, είναι στενά συνδεδεμένη με το γενικό εμπόριο του καφέ εσπρέσο.

Η πόλη είναι ονομαστή για τα καταστήματα – καφεκοπτεία της (di torrefazione) και τα υπέροχα μπαρ της.

Όπως π.χ. το καφέ με τους καθρέφτες (Caffè degli specchi), που βρίσκεται στη μεγάλη κεντρική πλατεία της Τεργέστης (Unità d’ Italia). Εκεί μπορεί κανείς να απολαύσει υπέροχο, γευστικό cappuccino.

Λίγο πιο ανατολικά, στην πόλη της Padova, μπορεί κανείς να απολαύσει τον ιταλικό καφέ εσπρέσο, Caffè padovano. Ο καφές αυτός είναι βασισμένος στη συνταγή του Francesco Pedrocchi, ιδρυτή του ιστορικού caffè bar της Padova.

Με βάση τον εσπρέσο, και ένα μείγμα από κρέμα σαντιγί, γάλα, σκόνη κακάο και σιρόπι μέντας, είναι τα υλικά που τον αποτελούν. Ανακατεύονται δυνατά στο σέικερ και δίνουν μια αφράτη κρέμα που προστίθεται στον εσπρέσο.

Πηγαίνοντας ακόμα πιο ανατολικά στην πρωτεύουσα του ιταλικού βορρά, το Μιλάνο, γευόμαστε τον καφέ Moccaccino.

Στο μικρότερο νομό της ιταλικής χερσονήσου, τη Valle d’ Aosta, στα ανατολικά σύνορα της Ιταλίας, στο τρίγωνο Ιταλίας – Γαλλίας – Ελβετίας, ο παραδοσιακός τους καφές είναι ο Caffè alla Valdostana.

Πιο γνωστός για την grolla, μία μεγάλη καφετιέρα με πολλαπλά στόμια, από τα οποία σερβίρεται κάθε μέλος της παρέας.

Όλοι μαζί γύρω από το τραπέζι με τους φίλους. Έτσι απολαμβάνουν τον καφέ οι κάτοικοι της Valle d’Aosta! (ο καφές της φιλίας). Είναι ένας ζεστός εσπρέσο, με ζάχαρη, λεμόνι, γαρύφαλλο, κανέλα, ένα είδος ούζου με γλυκάνισο (grappa) ή λικέρ κέδρου (ginepro) και ζάχαρη για να καραμελώσει!

Στο νομό Piemonte ο ιταλικός καφές εσπρέσο που σερβίρεται είναι ο λεγόμενος Bicerin torinese.

Bicerin, είναι ένας καφές με βάση τον εσπρέσο, με ζεστή σοκολάτα και υγρή σαντιγί που σχηματίζουν 3 ξεχωριστά γευστικά επίπεδα στο φλιτζάνι. Συνοδεύεται από μπισκότα καλαμποκιού (pasta di meliga).

Στη Liguria, τον ιταλικό νομό που συνορεύει με τη Γαλλία, στην παραθαλάσσια πόλη Livorno ο καφές που σερβίρεται είναι ο καφές του Λιβόρνο (Ponce alla livornese). Ένας εσπρέσο με ρούμι και λεμόνι.

Στην πόλη Fano φτιάχνεται ο καφές Moretta Fanese. Τον απολαμβάνουν συνήθως το απόγευμα. Ένας δυνατός εσπρέσο, πολύ γλυκός, με ζεσταμένο γλυκάνισο, ζάχαρη και ρούμι.

Στο νότιο μέρος της ιταλικής χερσονήσου ο καφές που συνηθίζουν να πίνουν είναι ο καφές της Νάπολη (Caffè napoletano). Είναι ένας εσπρέσο με κρέμα φουντούκι.

Επίσης, στην νότιο Ιταλία, στο Salento συνηθίζεται ο Caffè alla salentina. Ένας εσπρέσο με παγωμένο σιρόπι γάλακτος αμυγδάλου σε κύβους.

Στο ιταλικό νησί της Σαρδηνίας ο εσπρέσο που πίνουν συνοδεύεται με κουλουράκια που φτιάχνονται από ξηρούς καρπούς και σταφίδες (papassini sardi).

Στη νότια Καλαβρία, ο παραδοσιακός τους καφές είναι ο καφές της Καλαβρία (Caffe calabrese) . Είναι ένας εσπρέσο με μπράντι και γλυκόριζα.

Τέλος, στο μεγαλύτερο νησί της Ιταλίας, τη Σικελία σερβίρεται ο καφές εσπρέσο που συνοδεύεται  από το παραδοσιακό γλυκό cannoli, γεμισμένο με ανθότυρο.

Στις Σχολές Καπάτου σας διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα καθώς και την ιταλική κουλτούρα. Ενημερωθείτε για τα νέα μας τμήματα στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.