Ο Ιταλός νεοελληνιστής που μετέφρασε τον Καβάφη

Σχολές Καπάτου Ο Ιταλός νεοελληνιστής που μετέφρασε τον Καβάφη

Ο Ιταλός νεοελληνιστής Filippo Maria Pontani ήταν φιλόλογος και καθηγητής Πανεπιστημίου. Γεννήθηκε το 1913 στην ιταλική πρωτεύουσα, όπου πραγματοποίησε τις σπουδές του.

Δίδαξε κλασσική φιλολογία στο λύκειο Santa Maria της Ρώμης, καθώς και στο ιταλικό λύκειο της Ρόδου, μετά από υποτροφία που του χορηγήθηκε.

Στον ελλαδικό χώρο άνοιξαν οι ορίζοντές του. Ορίζοντες που τον οδήγησαν να γίνει διάσημος μελετητής της ελληνικής τραγωδίας (tragedia greca). Επίσης, της λυρικής (lirici), της ανθολογίας Palatina (antologia Palatina), της νεοελληνικής λογοτεχνίας (letteratura neogreca).

Δίδαξε για 20 χρόνια στο ιταλικό λύκειο Regina Elena της Ρώμης. Κατόπιν, έγινε καθηγητής της αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης. Ακολούθησαν διαλέξεις, συγγραφή βιβλίων (περίπου 314) και πολλά ενδιαφέροντα άρθρα.

Το 1960, έγινε καθηγητής νεοελληνικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα, καθώς και καθηγητής της βυζαντινής φιλολογίας.

Αγάπησε και μελέτησε πολύ την ελληνική φιλολογία. Το 1964 έδωσε διάλεξη για τον Κάλβο στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και αμέσως μετά, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετέφρασε πολλά ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη.

Δυστυχώς, στις 21/08/1983 υπέκυψε στα τραύματά του μετά από ένα τροχαίο ατύχημα.

Στις Σχολές Καπάτου διδάσκουμε ξένες γλώσσες, όπως ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Στόχος μας είναι να ενθαρρύνουμε τα νέα παιδιά και να τα κατευθύνουμε να αποκτήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες γνώσεις. Πράγματι, με σκληρή προσπάθεια, με μια καλή οργάνωση προγράμματος, διαρκή παρακολούθηση των μαθημάτων, ο κάθε μαθητής μας κάνει ένα βήμα μπροστά στην πορεία των σπουδών του.

Βέβαια, η εκμάθηση μιας νέας ξένης γλώσσας απαιτεί αγάπη για τη μάθηση, συνέπεια και βασικά, πολλή αφοσίωση για την επίτευξη του στόχου. Κάθε σπουδαστής πρέπει να δίνει μια ευκαιρία στον εαυτό του για κάτι καλύτερο. Να βλέπει το μέλλον του με αισιοδοξία. Να έχει σταθερές ιδέες, να μην τον σταματάει κανένα εμπόδιο, να αγαπάει τη μόρφωση. Όλα αυτά μαζί είναι μια καλή συνταγή για την πρόοδο ενός σπουδαστή των Σχολών Καπάτου.

Στις Σχολές Καπάτου αρχίζουν νέα θερινά τμήματα ιταλικής και ισπανικής γλώσσας, καθώς επίσης και τμήματα τουρκικής. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ωράρια και τα προγράμματα σπουδών, μπορείτε να επικοινωνήσετε καθημερινά με τη γραμματεία της Σχολής που σας εξυπηρετεί.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.