Ο Νασρεντίν Χότζας

Σχολές Καπάτου Ο Νασρεντίν Χότζας

Ο Νασρεντίν Χότζας (Nasreddin Hoca) έζησε στο Akşehir της κεντρικής Τουρκίας.

Πριν μερικά χρόνια, ένα καινούργιο άγαλμα που στήθηκε σε αυτήν πόλη προκάλεσε την απογοήτευση των φανατικών οπαδών του.  Αιτία γι’ αυτό, αλλά και για μια σειρά αρνητικών σχολίων, ήταν το ότι ο Νασρεντίν Χότζας τοποθετήθηκε «φυσιολογικά» στο γαϊδουράκι του. Αυτό δε, αναιρούσε όλη τη στάση ζωής αυτού του λαϊκού φιλόσοφου. Ο Νασρεντίν Χότζας έζησε στην κεντρική Μικρά Ασία τον 13ο αιώνα, δηλαδή την εποχή των Σελτζούκων.

Ένα βασικό χαρακτηριστικό της αντίληψής του ήταν το ότι μπορούσε να βλέπει τα πράγματα «από την ανάποδη». Επίσης, μπορούσε και μέσω χιουμοριστικών παραβολών να προσφέρει λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας.

Υπάρχουν εκατοντάδες ιστορίες που της έγραψε ο ίδιος και ένα σωρό άλλες που αποδίδονται σ’ αυτόν. Μια χαρακτηριστική είναι η ακόλουθη:

Γείτονας: «Χότζα μου, τι ήταν αυτός ο παράξενος θόρυβος που ακούσαμε χθες το βράδυ;»

Χότζας: «Να, τσακώθηκα με τη γυναίκα μου και το καφτάνι μου κατρακύλησε κάτω από τη σκάλα.»

Γείτονας: «Μα κάνει τέτοιο θόρυβο ένα καφτάνι, δάσκαλέ μου;»

Χότζας: «Αχ, γειτονάκο μου. Ξέρεις, μέσα στο καφτάνι ήμουνα κι εγώ!»

Ο ίδιος ο Νασρεντίν Χότζας και οι ιστορίες του είναι γνωστές σε πολλές χώρες των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας. Ο ίδιος ήταν καδής στο επάγγελμα, δηλαδή ιεροδίκης. Παρ’ όλα αυτά οι ιστορίες του έχουν υπερθρησκευτικό και υπερεθνικό χαρακτήρα και έτσι ήταν ανέκαθεν αποδεκτές από όλους.

Σεβόμενοι το γράμμα και το πνεύμα του μεγάλου αυτού λαϊκού δασκάλου, θα το βάλουμε «ανάποδα» στο γαϊδουράκι του.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την τουρκική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα τουρκικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online τουρκικών, καθώς και παιδικά τμήματα τουρκικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται στην Αθήνα (Ομήρου 13), στη Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), στη Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), στο Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), στο Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=EUtHq-9fLi0

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.