Ο προκλητικός τροβαδούρος

ο προκλητικός τροβαδούρος

Tannhäuser, ο προκλητικός τροβαδούρος

Για τη ζωή του οι πηγές αναφέρουν λίγα πράγματα.  Το σίγουρο είναι ότι ο προκλητικός τροβαδούρος Tannhäuser,   έζησε στα μέσα του 13ου αι. στην κεντρική Γερμανία.  Καταγόταν από γνωστή οικογένεια της εποχής, που στα μεσαιωνικά Γερμανικά (Mittelhochdeutsch) ονομαζόταν Tanhûser.  Διήγε, αρχικά, ιπποτική ζωή, κάτι συνηθισμένο μεταξύ ευγενών και, πιθανόν, συμμετείχε σε μια σταυροφορία στην Ιερουσαλήμ. Αυτό όμως που έκανε τον Tannhäuser αθάνατο στο πέρασμα του χρόνου ήταν οι μουσικές και ποιητικές του ικανότητες.  Στις γραπτές μαρτυρίες της μεσαιωνικής Γερμανίας, έχει καταγραφεί το όνομά του στους μουσικούς και ποιητικούς διαγωνισμούς που διεξάγονταν στο κάστρο της Wartburg στην περιοχή της Θουριγγίας (Thüringen), έδρα του τότε τοπικού ηγεμόνα.  Τέτοιου είδους διαγωνισμοί στις αυλές ηγεμόνων ή βασιλιάδων ήταν αρκετά διαδεδομένοι σ’ όλη τη μεσαιωνική Ευρώπη.

Ο προκλητικός τροβαδούρος του Μεσαίωνα

Το ξεχωριστό στοιχείο στην περίπτωση του Tannhäuser είναι η προκλητικότητα των στίχων του. Είχε την τάση να περιγράφει το γυναικείο σώμα με λεξιλόγιο πολύ προωθημένο για τα δεδομένα της εποχής. Οι μελωδίες και οι στίχοι του, που έχουν καταγραφεί στις τότε γραπτές μαρτυρίες, δεν συνάδουν με το πνεύμα της σεξουαλικής εγκράτειας που ήταν διάχυτο στη θρησκόληπτη Ευρώπη του Μεσαίωνα.  Σ’ έναν άλλο λαϊκό ποιητή της εποχής εκείνης, τέτοιου είδους στίχοι θα του είχαν κοστίσει το κεφάλι.  Αυτό που, προφανώς, έσωσε τον Tannhäuser από βέβαιο αποκεφαλισμό ήταν η καταγωγή του. Για ένα διάστημα της ζωής του επέλεξε την περιπλάνηση ως τροβαδούρος ανά τους βασιλικούς οίκους του γερμανόφωνου κόσμου.  Η επιλογή αυτή τον μετέτρεψε σ’ ένα διαχρονικό σύμβολο έκφρασης συναισθημάτων.  Πράγματι, το όνομα Tannhäuser συνδέεται, εδώ και 8 αιώνες, με το ερωτικό πάθος, την ελευθερία των συναισθημάτων και την ελεύθερη επιλογή του τρόπου ζωής του καθενός από εμάς.

 

Για τα γερμανικά

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα και κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και τη γερμανική γλώσσα και κουλτούρα.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

 

 

 

 

 

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.