Ο προφορικός λόγος στα Κινεζικά

Σχολές Καπάτου Ο προφορικός λόγος στα Κινεζικά

Περίπου ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού έχει κάποια μορφή της κινεζικής ως μητρική γλώσσα. Στη Δύση χρησιμοποιούμε την επίσημη γλώσσα της  χώρας τα «Μανταρίν» ή «Πουτονγκ – Χουά» (Putonghua). Ο προφορικός λόγος στα Κινεζικά, γίνεται παιχνιδάκι μέσω του συστήματος «Χάνγιου Πινγίν». Είναι το μέσο για τη σωστή διδασκαλία της προφοράς της Κινεζικής.

Η Κινεζική είναι τονιζόμενη γλώσσα. Υπάρχουν 4 διαφορετικοί τόνοι στα Μανταρίν. Η αιτία ύπαρξης τόνων είναι το γεγονός ότι η κινεζική, σε αντίθεση με την αγγλική γλώσσα που διαθέτει περίπου 12000 συλλαβές, έχει μόνο 400. Γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν πολλές ομόηχες λέξεις, που όμως έχουν διαφορετικό νόημα.

O πρώτος τόνος λοιπόν είναι ψηλός, επίπεδος τόνος. Αναπαρίσταται με {}. Για να τον προφέρουμε κρατάμε τη φωνή μας σταθερή σε υψηλή συχνότητα mā (μαμά). Ο δεύτερος είναι ψηλός αυξανόμενος και συμβολίζεται με  {´}. Για να τον προφέρουμε ξεκινάμε με χαμηλή τονικότητα και ανεβάζουμε τη φωνή μας σταδιακά má (βάτραχος). Ο τρίτος κατεβαίνει και ανεβαίνει και συμβολίζεται ως {ˇ}. Για να τον προφέρουμε ξεκινάμε με μέση τονικότητα, μετά χαμηλή και ύστερα υψηλή mǎ (μυρμήγκι). Τέλος, ο τέταρτος κατεβαίνει και αναπαρίσταται με {`}. Ξεκινάμε δηλαδή τη φωνή μας από ψηλά και γρήγορα την κατεβάζουμε χαμηλά, mà (σημάδι).

Κάποιες συλλαβές βέβαια είναι είτε άτονες ή ουδέτερες, όσον αφορά τον τονισμό τους ma (στο τέλος της πρότασης για ερώτηση). Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι ο προφορικός λόγος στα κινεζικά έχει ιδιαίτερη σημασία. Με ένα λάθος τονισμό αλλάζει το νόημα της λέξης. Αυτό το γεγονός όμως δεν πρέπει να μας τρομάζει. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η διδασκαλία της γλώσσας, στα πρώτα τουλάχιστον χρόνια, είναι αφιερωμένη στο ακουστικό και στην προφορά. Ο προφορικός λόγος στα Κινεζικά παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Ουσιαστικά, δε διδάσκεται στην αρχή ο γραπτός λόγος (με ιδεογράμματα). Έτσι μετά από λίγο καιρό οι μαθητές των κινεζικών εξοικειώνονται και μπορούν να ξεχωρίζουν εύκολα την τονικότητα κάθε λέξης.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την κινεζική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα κινεζικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online κινεζικών, καθώς και παιδικά τμήματα κινεζικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.