Ο σεισμός της Λισαβόνας

Σχολές Καπάτου Ο σεισμός της Λισαβόνας

Ο σεισμός της Λισαβόνας που έγινε την 1η Νοεμβρίου του 1755 έμεινε στην ιστορία. Βασικά, η πορτογαλική πρωτεύουσα καταστράφηκε ολοσχερώς από ένα σεισμό 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Μάλιστα, ο ισχυρός σεισμός είχε σαν επακόλουθο ένα καταστροφικό τσουνάμι.

Ο σεισμός της Λισαβόνας συνέβη την ημέρα του εορτασμού των Αγίων Πάντων, όταν οι εκκλησίες ήταν γεμάτες με αναμμένα κεριά. Συγκεκριμένα, οι πιστοί πήγαιναν προς τις εκκλησίες όταν άκουσαν μια δυνατή βοή. Αμέσως μετά, ακολούθησαν οι σεισμικές δονήσεις που είχαν συνολική διάρκεια περίπου έξι λεπτών. Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι φλόγες από τα κεριά έκαιγαν ασταμάτητα για πέντε ημέρες, αφού χάθηκαν από 60.000 έως 90.000 ανθρώπινες ζωές. Δηλαδή, ο μισός πληθυσμός της Λισαβόνας και το ένα τρίτο του πληθυσμού της Πορτογαλίας εκείνη την εποχή.

Όσοι από τους κατοίκους σώθηκαν, κατέφυγαν στους λόφους της Λισαβόνας. Αντίθετα, όσοι βρίσκονταν κοντά στον ποταμό Tago επλήγησαν από το τσουνάμι. Ένα τσουνάμι που σήκωσε κύμα 20 μέτρων και κατάπιε τα πάντα, μαζί με τα ανάκτορα. Μάλιστα, η βασιλική οικογένεια σώθηκε από απλή τύχη. Πράγματι, εκείνη την ημέρα, οι βασιλείς είχαν αποφασίσει να παρακολουθήσουν τη λειτουργία στο μοναστήρι Monastero dos Jerónimus. Γενικά, το 85% των κτιρίων της πρωτεύουσας γκρεμίστηκαν.

Ο σεισμός της Λισαβόνας ήταν ένας από τους πιο δυνατούς σεισμούς στην ευρωπαϊκή ιστορία. Το επίκεντρο ήταν μέσα στον Ατλαντικό Ωκεανό και δεν απείχε πολύ από την πόλη.

Όμως, οι κάτοικοι της πορτογαλικής πρωτεύουσας αντιμετώπισαν το τραγικό αυτό γεγονός με θάρρος. Έμεινε δε στην ιστορία η φράση του τότε πρωθυπουργού «να θάψουμε τους νεκρούς και να δώσουμε τροφή στους ζωντανούς». Έτσι, η ανοικοδόμηση της Λισαβόνας ξεκίνησε άμεσα. Πράγματι, προσελήφθησαν αρχιτέκτονες, μηχανικοί αλλά και χιλιάδες οικοδόμοι. Μάλιστα, τα νέα κτίσματα ακολουθούσαν πια τις αντισεισμικές προδιαγραφές, ενώ η πόλη στολίστηκε με μεγάλες πλατείες και τεράστιες λεωφόρους.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης, κυρίως των μαθητών μας της ισπανικής γλώσσας, εντάξαμε και την εκμάθηση της πορτογαλικής γλώσσας αλλά και τα πορτογαλικά Βραζιλίας.

Τα μαθήματα πορτογαλικών και πορτογαλικών Βραζιλίας διδάσκονται από έμπειρο καθηγητή με μητρική γλώσσα τα βραζιλιάνικα. Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών

Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15). Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

 

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.