Ο τουρκικός μποζάς

Σχολές Καπάτου Ο τουρκικός μποζάς

Ο τουρκικός μποζάς (boza)

Ο τουρκικός μποζάς (τουρκικά: boza) είναι ένα παραδοσιακό, ελαφρώς αλκοολούχο ποτό, που έχει ως βάση το κεχρί. Μετά το άλεσμα της πρώτης ύλης, ακολουθεί το βράσιμο σε μεγάλα, συνήθως, χάλκινα καζάνια, στα οποία προστίθεται ζάχαρη και μαγιά. Υπάρχουν, φυσικά, αρκετές παραλλαγές που έχουν ως βάση κι άλλα δημητριακά. Όταν καταναλώνεται, συνηθίζεται να πασπαλίζεται στο ποτήρι με λίγη κανέλα, όπως και το σαλέπι.

Ο τουρκικός μποζάς  και η καταγωγή της λέξης

Όσον αφορά στη λέξη καθεαυτή, δεν υπάρχουν κάποια αξιόπιστα στοιχεία για την καταγωγή της. Κατά καιρούς, έχουν προταθεί διάφορες εκδοχές, χωρίς όμως κάποια απ’ αυτές να γίνει ευρέως αποδεκτή. Το σίγουρο είναι ότι η παραγωγή και κατανάλωση του μποζά χάνεται στα βάθη του χρόνου και οι σχετικές γραπτές μαρτυρίες δεν είναι καθόλου διαφωτιστικές για την ετυμολογία της λέξης. Στα ελληνικά, χρησιμοποιείται τόσο ως αρσενικό (ο μποζάς) όσο και ως θηλυκό ουσιαστικό (η μποζά).

Κατά την οθωμανική περίοδο, εκδίδονταν φιρμάνια, κατά καιρούς, που απαγόρευαν την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών από Μουσουλμάνους. Σε αυτήν την κατηγορία, υπαγόταν και ο μποζάς, παρά την πολύ χαμηλή περιεκτικότητά του σε αλκοόλ. Τέτοιου είδους απαγορεύσεις, όμως, ήταν συνήθως βραχύβιες και η κατανάλωση του μποζά συνεχιζόταν απρόσκοπτα μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας.

Σήμερα, οι πλανόδιοι πωλητές του μποζά, οι μποζατζήδες (τουρκικά: bozacı), δεν απουσιάζουν από τα σοκάκια της παλιάς Ισταμπούλ. Τους συναντά κανείς, κυρίως τους χειμερινούς μήνες, αν και ο αριθμός τους έχει μειωθεί αισθητά σε σύγκριση με το παρελθόν, λόγω του ανταγωνισμού με άλλα, πιο σύγχρονα αλκοολούχα ποτά.

Στη συνοικία Vefa, εντός των μεσαιωνικών τειχών, και πολύ κοντά στο μεγαλόπρεπο τζαμί Σουλεϊμάνιγε, βρίσκεται σήμερα το πιο «in» μαγαζί πώλησης και κατανάλωσης μποζά στην Κωνσταντινούπολη. Οι πρόγονοι των σημερινών ιδιοκτητών μετοίκησαν, στα μέσα του 19ου αιώνα, από την Αλβανία στην Κωνσταντινούπολη. Αρχικά, περιφέρονταν στα σοκάκια της οθωμανικής πρωτεύουσας ως πλανόδιοι πωλητές. Το 1876, δε, κατάφεραν να ανοίξουν δικό τους μαγαζί το οποίο οι επόμενες γενεές διατήρησαν μέχρι σήμερα.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την τουρκική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα τουρκικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online τουρκικών, καθώς και παιδικά τμήματα τουρκικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=t2hd_tz4-A8

https://www.youtube.com/watch?v=0it70lqdW9g

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.