Στα χνάρια της Malèna

Σχολές Καπάτου Στα χνάρια της Malèna

Στα χνάρια της Malèna στη Σικελία

Στα χνάρια της Malèna στη Σικελία μας οδηγεί ο σκηνοθέτης Giuseppe Tornatore. Βασικά, επέλεξε μερικά από τα πιο όμορφα μέρη της Σικελίας για τα γυρίσματα των περισσοτέρων σκηνών της ταινίας Malèna, με πρωταγωνίστρια τη Monica Bellucci. Απολύτως δικαιολογημένη αυτή η απόφαση για το σενάριο που έγραψε ο γνωστός στην Ιταλία σεναριογράφος Luciano Vincenzoni. Κι ο ίδιος ο Tornatore κατάγεται από την Bagheria, κοντά στο Παλέρμο.

Στα χνάρια της Malèna, ο σκηνοθέτης γύρισε πολλές σκηνές στο ιστορικό κέντρο των Συρακουσών, στην περιοχή Ortigia. Διακρίνονται τα στενά δρομάκια. Κυρίως η εκπληκτική πλατεία με το παράξενο, ακανόνιστο σχήμα και τα γυαλιστερά της μάρμαρα. Εκεί δεσπόζει κι ο καθεδρικός ναός. Η εντυπωσιακότερη σκηνή που γυρίστηκε στην πλατεία είναι αυτή στο 57ο λεπτό. Δηλαδή, όταν η Malèna διασχίζει επιδεικτικά την Piazza del Duomo. Συγκεκριμένα, κάθεται σ’ ένα τραπεζάκι και ζητά φωτιά από τους άρρενες θαμώνες της καφετέριας οι οποίοι ανταποκρίνονται πρόθυμα. Στο ίδιο σημείο γυρίστηκαν κι άλλες σκηνές. Όπως «η σταύρωση», δηλαδή ο ξυλοδαρμός της πρωταγωνίστριας, στη σκηνή της απελευθέρωσης, αλλά και «η ανάσταση», όταν διασχίζει ταπεινά την ίδια πλατεία στο πλάι του συζύγου της.

Ο μικρός Renato, τον οποίον υποδύεται ο Giuseppe Sulfaro, μπαίνει δυο φορές στον καθεδρικό ναό των Συρακουσών. Την πρώτη, για να ζητήσει βοήθεια από έναν άγιο στο κυνήγι της Malèna και τη δεύτερη για να εκδικηθεί. Μιας κι ο άγιος δεν ήταν αρωγός στην κατάκτηση της femme fatale κι ο Renato νιώθει προδομένος. Και στις δυο περιπτώσεις, διακρίνονται καθαρά οι αρχαίες ελληνικές κολώνες στο εσωτερικό αυτού του πολύ ιδιόρρυθμου θρησκευτικού χώρου.

Στα χνάρια της Malèna και τα γυρίσματα της ταινίας

Δυο τουλάχιστον σκηνές γυρίστηκαν στην περιοχή Scala dei Turchi, δυτικά του Porto Empedocle, κοντά στο Agrigento (Ακράγας). Στην πρώτη, ο Renato κάθεται με τους φίλους του στους ηφαιστιογενείς σχηματισμούς της περιοχής συζητώντας κλασικά εφηβικά ζητήματα. Η δεύτερη είναι μια πιο μοναχική σκηνή έντονης απογοήτευσης για τον πρωταγωνιστή που χαρακτηρίζεται από μονόλογο.

Τέλος, σε δυο τουλάχιστον περιπτώσεις διακρίνεται ο σιδηροδρομικός σταθμός της όμορφης πολιτειούλας Noto, νοτιοδυτικά των Συρακουσών. Πρόκειται για την αναχώρηση της Malèna (Monica Bellucci) για τη Messina, στο 69ο λεπτό της ταινίας. Και λίγο αργότερα, για την αναχώρηση του συζύγου της για τον ίδιο προορισμό. Ο Renato, ως καλός άγγελος, παρακολουθεί και τις δυο σκηνές, με διαφορετικά συναισθήματα την κάθε φορά.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Με διδακτικό υλικό των Εκδόσεων Primus, από τις σειρές Incontri nuovi και In pratica, καθώς και τα βοηθητικά Verbi και Preposizioni.

Μαθήματα ιταλικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ιταλικών, καθώς και παιδικά τμήματα ιταλικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=SxqUoUvNBXY

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.