Τα αξιοθέατα των «Ορτυκιών»

Σχολές Καπάτου αξιοθέατα των «Ορτυκιών»

Τα αξιοθέατα των «Ορτυκιών» των Συρακουσών

Τα αξιοθέατα των «Ορτυκιών» των Συρακουσών είναι χαρακτηριστικά. Αδιαμφισβήτητα είναι κάτι που κάθε επισκέπτης θα πρέπει να θαυμάσει στο πέρασμά του από τις Συρακούσες.

Ένα από τα αξιοθέατα των «Ορτυκιών» είναι ο πλατύς ανηφορικός πεζόδρομος που οδηγεί στην Πλατεία Αρχιμήδη (Piazza Archimede) με το στρογγυλό «Σιντριβάνι της Αρτέμιδας» (Fontana di Diana). Ένα εντυπωσιακό έργο του γλύπτη Giuglio Moschetti από τις αρχές του 20ου αιώνα. Τα γλυπτά, που λούζονται από το νερό του σιντριβανιού, περιγράφουν μια σκηνή από την αρχαία ελληνική μυθολογία. Συγκεκριμένα, αναπαριστούν τη φυγή της νύμφης Αρέθουσας, προστατευόμενη της θεάς Αρτέμιδας, από τον Αλφειό. Στα υπόλοιπα κτήρια που βρίσκονται στην πλατεία ανακλάται το σύνολο του μακραίωνου ιστορικού γίγνεσθαι της Σικελίας από τον Μεσαίωνα μέχρι τον 19ο αιώνα.

Τα λαβυρινθικά δρομάκια οδηγούν στο ψηλότερο σημείο του νησιού, την Piazza Duomo. Εκεί δεσπόζει η μπαρόκ πρόσοψη του καθεδρικού ναού από τον 18ο αιώνα. Στο σύνολο του κτηρίου αποτυπώνεται, σε μερικές δεκάδες τετραγωνικά μέτρα, η ιστορία της Σικελίας από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Χωρίς υπερβολή, θα μπορούσε κάποιος να ονομάσει «Πλατεία Μπαρόκ» την κεντρική πλατεία των «Ορτυκιών». Επειδή όλα τα σημαντικά κτήρια επί της πλατείας αυτής, με το παράξενο σχήμα, ανάγονται στον 17ο και τον 18ο αιώνα. Όλα είναι κτισμένα με το κυρίαρχο αρχιτεκτονικό ρυθμό της εποχής εκείνης.

Τα αξιοθέατα των «Ορτυκιών» κι η διαδρομή

Τα αξιοθέατα των «Ορτυκιών» όμως, εκτός από την πολυδιάστατη αρχιτεκτονική τους, είναι κι ένας παράδεισος για τους λάτρεις της βόλτας. Η περίμετρος του νησιού είναι γύρω στα 3 χιλιόμετρα και, σχεδόν στο σύνολο της, προσφέρεται για τους περιπατητές. Στη διαδρομή αυτή, υπάρχουν μπαρ, καφετέριες ή εστιατόρια. Στη νότια άκρη προεξέχει σαν μια μύτη στο Ιόνιο Πέλαγος, το Castello Maniace από τον 13ο αιώνα.

Συνεχίζοντας, κατά μήκος των Μεσαιωνικών τειχών, σε μερικά σημεία υπάρχει πρόσβαση στις λιγοστές βραχώδεις ακτές των «Ορτυκιών». Μάλιστα, σ’ ένα σημείο, το προστατευτικό κιγκλίδωμα, δίπλα στο στενό πεζοδρόμιο, απαγορεύει την πρόσβαση στη βραχώδη παραλία. Μια ομάδα ντόπιων κολυμβητών όμως, έχουν μοντάρει, μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας, μια σιδερένια σκάλα ύψους 5 μέτρων. Η σκάλα αυτή οδηγεί σ’ ένα στενό πεζοδρόμιο, δίπλα και κατά μήκος της θάλασσας. Σ’ αυτό το σημείο, έχουν τοποθετηθεί μέσα στη θάλασσα τεράστιοι βράχοι για την προστασία των τειχών από τα κύματα. Έτσι δημιουργείται μια τεράστια πισίνα, εντός της θάλασσας, που είναι στη διάθεση αυτών που θα τολμήσουν να κάνουν μια ημι-παράνομη δρασκελιά.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Με διδακτικό υλικό των Εκδόσεων Primus, από τις σειρές Incontri nuovi και In pratica, καθώς και τα βοηθητικά Verbi και Preposizioni.

Μαθήματα ιταλικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ιταλικών, καθώς και παιδικά τμήματα ιταλικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=g3_Zb5cRhK4

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.