Τα επιδόρπια της Πόλης

Σχολές Καπάτου Τα επιδόρπια της Πόλης

Τα επιδόρπια της Πόλης είναι πολλά.

Ξεκινάμε αναφέροντας το Tavuk göğsü (Στήθος Κοτόπουλο): Η χιονάτη της τουρκικής κουζίνας. Ίσως να ξενίζει το ότι το γλυκό αυτό περιέχει στήθος από κοτόπουλο διαχωρισμένο ίνα-ίνα. Αυτό ακριβώς, όμως, είναι που του δίνει και την πολύ ιδιαίτερη κρεμώδη υφή που έχει. Η κατάλευκη κρέμα που πρέπει να παρασκευαστεί έχει ως βάση το ρυζάλευρο και το βουβαλίσιο γάλα. Οι μερακλήδες το πασπαλίζουν με κανέλα πριν το σερβίρισμα. Ως Τα(β)ούκ κιοσού ή Τα(β)ούκ γκιοσού είναι αρκετά γνωστό και στη Βόρεια Ελλάδα, ιδίως στη Θεσσαλονίκη. Τα επιδόρπια της Πόλης φημίζονται για τη νοστιμιά τους.

Σχετικά με τα επιδόρπια της Πόλης αναφέρουμε και το Kazan Dibi: Crème brûlée αλά τούρκα. Το Καζάντιπι (=Πάτος του Καζανιού) έλκει την καταγωγή του από το οθωμανικό παλάτι και έχει ως βάση την κρέμα του Tavuk göğsü. Εναλλακτικά, όμως, μπορεί το κοτόπουλο να παραλειφθεί για μεγαλύτερη ευκολία και γι’ αυτό είναι αρκετά διαδεδομένο σήμερα και με τις δυο εκδοχές. Στο τέλος όμως θα πρέπει να «καραμελωθεί» η κρέμα, με μια διαδικασία που θυμίζει την Crème brûlée, δηλ. να «πιάσει» στον πάτο του καζανιού, και να αποκτήσει σκούρο χρώμα από τη μια πλευρά η οποία είναι και η περίοπτη στο σερβίρισμα.

Συνεχίζοντας με τα επιδόρπια της Πόλης ανφέρουμε το Künefe (Κιουνεφέ): Η αραβική πινελιά.

Το όνομά του προδίδει και την μεσανατολική καταγωγή του. «Κουνάφα» στα Αραβικά σημαίνει «έχει αγκαλιάσει». Πρόκειται για λεπτά φύλλα κανταΐφι τα οποία «αγκαλιάζουν» φέτες dil peyniri, δηλαδή ένα είδος μαλακού και ουδέτερου στη γεύση τυριού που μοιάζει με τη μοτσαρέλλα. Σερβίρεται σιροπιαστό και ζεστό, έτσι ώστε να λιώσει το τυρί. Στο τέλος πασπαλίζεται με φιστίκι Αιγίνης. Οι λιχούδηδες δε, δεν παραλείπουν να το συνοδεύσουν με παγωτό καϊμάκι.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την τουρκική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα τουρκικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online τουρκικών, καθώς και παιδικά τμήματα τουρκικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται στην Αθήνα (Ομήρου 13), στη Γλυφάδα, στο Μαρούσι, στη Νέα Σμύρνη και στο Περιστέρι.

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Ενημερωθείτε για τα νέα θερινά τμήματα αρχαρίων ιταλικών, ισπανικών, τουρκικών και γερμανικών που ξεκινούν σύντομα, καλώντας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=s-p6nbG3CQ8

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.