Τα ιταλικά παράθυρα

Σχολές Καπάτου Τα ιταλικά παράθυρα

Τα ιταλικά παράθυρα των σπιτιών έχουν το δικό τους χρώμα, τη δική τους αρχιτεκτονική και είναι όμορφο να τα παρατηρεί κανείς στο διάβα του.

Γιατί όμως στην ιταλική πόλη Γένοβα (Genova) υπάρχουν τόσα παράθυρα κατοικιών ζωγραφισμένα με τα δικά τους χρώματα; Είναι να αναρωτιέται κανείς!

Ας θυμηθούμε μια ιταλική παροιμία που λέει : “Paese che vai usanze che trovi”. Κάθε τόπος έχει και τις δικές του συνήθειες. Έτσι λοιπόν και στη Γένοβα.

Η δημοκρατία της Γένοβας (Repubbilica di Genova) το 1700, προσπαθώντας να εξοικονομήσει χρήματα από τους πλούσιους πολίτες της, σκαρφίστηκε να επιβάλλει τον φόρο στα παράθυρα (la tassa sulle finestre).

Μια αδιανόητη ιδέα (famigerata idea), όπως θα έλεγαν τότε οι κάτοικοι της πόλης. Όσο περισσότερα παράθυρα είχαν οι αρχοντικές κατοικίες των Γενοβέζων, τόσο πιο υψηλός ήταν και ο επιβαλλόμενος φόρος.

Οι ιδιοκτήτες των αρχοντικών που είχαν πάνω από πέντε παράθυρα ήταν υποχρεωμένοι να τον καταβάλλουν.

Οι πλούσιοι των συνοικιών και των περιχώρων της πόλης είχαν μεγάλα αρχοντικά, με πολλά παράθυρα. Επειδή σέβονταν την περιουσία τους και πρόσεχαν πολύ τη διαχείρισή της αντέδρασαν στην επιβολή του νέου φόρου.

Αποφάσισαν λοιπόν να καταργήσουν οριστικά τα ήδη πολλά παράθυρα, κτίζοντάς τα για να μην ανοίγουν καθόλου.

Όμως, για καλλωπιστικούς λόγους τα έβαψαν, προσπαθώντας να ξεγελάσουν το μάτι και δημιούργησαν ψεύτικα παράθυρα στην όψη.

Οι Γενοβέζοι επένδυσαν έτσι στην καλλιτεχνία δημιουργώντας ονειρεμένες κολώνες (colonne) και προσόψεις (affaci) κατοικιών, μοναδικού χρώματος και αρχιτεκτονικής.

Φυσικά, αυτά τα σπίτια είχαν λιγότερο φως και δεν αερίζονταν καλά. Μερικά από αυτά παρέμειναν έτσι μέχρι και σήμερα.

Οι ξένοι επισκέπτες, περιπλανιούνται στα σοκάκια (le viuzze) της πόλης, θαυμάζοντας τα ιταλικά παράθυρα που ζωγράφισαν μοναδικοί καλλιτέχνες.

Ξεχωρίζουν τα ιταλικά παράθυρα στη Via Gramsi, Via del Campo και Via dei Giustiniani.

Γνωρίστε κι εσείς αυτήν την ιταλική πόλη και την ιδιαιτερότητά της.

Στις Σχολές Καπάτου διδάσκουμε τα ιταλικά. Ενημερωθείτε για τα νέα τμήματα καλώντας στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.