Τα μπαχαρικά της τουρκικής κουζίνας

Σχολές Καπάτου Τα μπαχαρικά της τουρκικής κουζίνας

Τα μπαχαρικά της τουρκικής κουζίνας είναι πάρα πολλά. Τα μπαχαρικά της τουρκικής κουζίνας «σχηματίζουν» έναν ατελείωτο κατάλογο.

 

Θα περιοριστούμε στον συμβολικό αριθμό επτά. Παρακάτω παρουσιάζεται η λίστα αυτών των επτά μπαχαρικών και η χρήση τους.

 

Το μαύρο πιπέρι (Karabiber)

Αν και η καταγωγή του είναι από την Ινδία, ευδοκιμεί και σε αρκετές περιοχές της Τουρκίας με εύκρατο κλίμα. Θεωρείται ένα από τα πρώτα μπαχαρικά που έρχονται κατά νου σε πολλές συνταγές. Διότι σε μικρές ποσότητες δίνει αρκετά έντονη γεύση. Είναι ένα μπαχαρικό που χρησιμοποιείται και στην ερωτική αργκό με την έννοια «μελαχρινούλης / μελαχρινούλα μου». Η έννοια αυτή είναι οικεία στους Έλληνες από το γνωστό τραγούδι «Καραπιπερίμ» (μαύρο μου πιπέρι), με την Ελευθερία Αρβανιτάκη. Αυτοί οι μικροσκοπικοί, μαύροι κόκκοι θα πρέπει να έχουν μαγικές ιδιότητες.

 

Κόκκινο Πιπέρι (Kırmızı Biber)

Ευτυχώς διατίθεται και σε γλυκιά μορφή γι’ αυτούς που δεν αγαπούν τα καυτερά. Για τους λάτρεις των καυτερών όμως η υπερδοσολογία είναι απαραίτητη, ιδιαίτερα αν ο μάγειρας είναι από τα Άδανα. Προσοχή, λοιπόν, στο Άδανα κεμπάπ!

 

Ρίγανη (Kekik)

Στην φρέσκια της μορφή έχει πιο ευρεία χρήση μιας και, σε περιορισμένες ποσότητες, δεν επισκιάζει τα λοιπά αρώματα των πιάτων. Συνοδεύει έξοχα τα ψαρικά φούρνου. Σε ξηρή μορφή δε, πρέπει να χρησιμοποιείται με ακόμα μεγαλύτερη προσοχή, λόγω του έντονου αρώματός της.

 

Κανέλα (Tarçın)

Αν και το πρώτο πράγμα που έρχεται κατά νου είναι τα γλυκά, η κανέλα χρησιμοποιείται, όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά και άλλες κουζίνες της Μέσης Ανατολής. Μέχρι και την Ινδία για να κατευνάσει την έντονη μυρωδιά κάποιων κρεατικών.

 

Κύμινο (Kimyon)

Και το κύμινο είναι ένα μπαχαρικό που πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ, λόγω του έντονων αρωματικών ουσιών που περιέχει. Τις απελευθερώνει μόλις έρθει σε επαφή με τον αέρα. Για το λόγο αυτό πρέπει να φυλάσσεται προσεκτικά και να κονιορτοποιείται λίγο πριν τη χρήση του. Ο Τάσος Βανδής, ο «παππούς» της Πολίτικης Κουζίνας, υποστηρίζει ότι στους κεφτέδες πρέπει να μπαίνει κανέλα «που φέρνει τους ανθρώπους κοντά», όχι κύμινο που «τους κάνει πιο μαζεμένους».

 

Δεντρολίβανο (Biberiye)

Σε μικρές ποσότητες, δίνει ένα πολύ διακριτικό άρωμα και συνοδεύει έξοχα πουλερικά και κυνήγια. Είναι δε αναπόσπαστο συστατικό πολλών μαρινάδων και σως.

 

Κουρκουμάς (Zerdeçal)

Άλλη μια λέξη περσικής προέλευσης που προδίδει την καταγωγή αυτού του μπαχαρικού. Ή έστω τη χώρα από την οποία διήλθε στο ταξίδι από την Ινδία προς τη Μέση Ανατολή. Με σκοπό να δώσει γεύση και χρώμα σε πιλάφια, σαλάτες και γλυκά. Δεν είναι λίγοι αυτοί που δίνουν έμφαση στις αντιοξειδωτικές και λοιπές θεραπευτικές ιδιότητες αυτού του μπαχαρικού.

 

Afiyet olsun (Καλή Όρεξη)!

 

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την τουρκική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα τουρκικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online τουρκικών, καθώς και παιδικά τμήματα τουρκικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται στην Αθήνα (Ομήρου 13), στη Γλυφάδα, στο Μαρούσι, στη Νέα Σμύρνη και στο Περιστέρι.

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

 

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.