Τα παραδοσιακά ιταλικά γλυκά

Τα παραδοσιακά ιταλικά γλυκά

Τα παραδοσιακά ιταλικά γλυκά

Η Ιταλία φημίζεται για την κουζίνα της και για τα παραδοσιακά γλυκά των εορταστικών ημερών. Μικροί και μεγάλοι, σε όλες της πόλεις της Ιταλίας, δοκιμάζουν όλες αυτές τις γλυκές γεύσεις, όπως προστάζει το κλίμα. Ας γευτούμε λοιπόν κι εμείς τα ιταλικά γλυκά κάθε νομού της Ιταλίας.

Στο βορρά, στο νομό Val d’ Aosta ένα από τα παραδοσιακά γλυκά τους είναι τα αχλάδια κομπόστα με σοκολάτα, σαντιγί και caffè mandolà με αμύγδαλα. Στην περιοχή Piemonte το παραδοσιακό τους γλυκό torrone της περιοχής d’ Alba είναι ένα είδος βασιλόπιτας με φουντούκια. Στη Liguria στη Genova, όλα τα ζαχαροπλαστεία έχουν στις βιτρίνες τους το χριστουγεννιάτικο pandolce, με σταφίδα, κουκουνάρι, φιστίκια. Στη Λομβαρδία πρωταγωνιστεί το panettone, το ψωμί του Toni. Στο Veneto το pandoro της Βερόνας με τη ζάχαρη άχνη, στο Trentino Alto Adice μια περιοχή επηρεασμένη από το κλίμα της Αυστρίας, κάθε ιταλίδα νοικοκυρά ετοιμάζει strudel με μήλα καθώς επίσης και το γλυκό Zelten σπεσιαλιτέ του Sud Tirolo.

Στην περιοχή Friuli το γλυκό gubana με ξηρούς καρπούς και ρούμι. Στην Emilia έχουμε το panone της  Bologna με σοκολάτα και μέλι. Στην Toscana το panforte και τα εξαιρετικά ιταλικά κουλουράκια, τα ονομαστά ricciarelli και τα cavalucci, τα οποία βασίζονται σε παραδοσιακές συνταγές της Siena. Στην περιοχή Lazio οι ιταλίδες νοικοκυρές ετοιμάζουν το γλυκό pampepato που μοιάζει με το γενοβέζικο panforte βασισμένο σε μία παλιά συνταγή της αρχαίας Ρώμης και ήταν πασπαλισμένο με μαύρο πιπέρι, εξ’ ου και το όνομά του. Το ίδιο γλυκό φτιάχνουν και στην Umbria με πολλά αμύγδαλα. Μια παραλλαγή του paneforte είναι και το επονομαζόμενο bostrengo.

Στην περιοχή Ambruzzo ετοιμάζουν τα τηγανιτά calcionetti με μαρμελάδα και σταφίδα, τις ferratelle με αμύγδαλα και τις scrippelle που μοιάζουν με τις γαλλικές κρέπες. Στην ιταλική Molise τα calciuni, όπως τα κρητικά σκαλτσούνια με μέλι και γλυκό ποτό. Στην Puglia le pettole, le cartellate, i porcedduzzi σαν τις δικές μας τηγανίτες. Το γλυκό της Νάπολης, που θυμίζει τους δικούς μας λουκουμάδες, το ονομάζουν struffoli napoletani και roccocò με κανέλα και μοσχοκάρυδο. Στη νότια Ιταλία, στο πόδι της χερσονήσου, στην Καλαβρία οι νοικοκυρές ετοιμάζουν το παραδοσιακό σκληρό torrone, γνωστό ακόμα στην Ελλάδα, και διάφορα άλλα γλυκά με περγαμόντο. Στα Basilicata τα calzoncelli γλυκό με βρασμένα κάστανα.

Στη Σικελία, υπάρχει παράδοση στα γλυκά, όπου εκτός από το torrone και τα canolli μπορεί κανείς να βρει μεγάλη ποικιλία γλυκών. Τέλος, στη Σαρδηνία ετοιμάζουν τα seadas sebadas, γλυκά που θυμίζουν τα δικά μας κρητικά σκαλτσούνια, και το γεύμα ολοκληρώνεται με ανθότυρο γαρνιρισμένο με μέλι.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.