Τα Πασχαλινά αυγά

Σχολές Καπάτου Τα Πασχαλινά αυγά

Τα Πασχαλινά αυγά ένα πανάρχαιο έθιμο

Τα Πασχαλινά αυγά είναι το θέμα του σημερινού μας άρθρου. Τα Πασχαλινά αυγά είναι ένα πανάρχαιο, προχριστιανικό έθιμο.

Στις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, υπάρχουν συγκριτικά λίγα έθιμα για την περίοδο του Πάσχα. Ειδικά αν αναλογιστούμε την ποικιλότητα των παραδόσεων που υπάρχουν για την ίδια θρησκευτική γιορτή στις μεσογειακές χώρες.

Στην περίπτωση της Γερμανίας, αλλά και των υπολοίπων γερμανόφωνων χωρών, δηλαδή της Αυστρίας και της Ελβετίας, έχει διατηρηθεί το έθιμο των βαμμένων, πασχαλινών αυγών. Η παράδοση του βαψίματος των αυγών για τη δημιουργία διακοσμητικών μοτίβων έχει καταγραφεί σε πολλούς, πανάρχαιους πολιτισμούς τόσο στην Αφρική όσο και στη Μέση Ανατολή.

Τα Πασχαλινά αυγά κι η χριστιανική παράδοση

Η χριστιανική παράδοση υιοθέτησε τα πασχαλινά αυγά. Αφενός, το ψήσιμο και βάψιμο των αυγών τα συντηρεί καλύτερα κατά την μακρά περίοδο της νηστείας. Αφετέρου, δε, το σπάσιμο των αυγών μετά την Ανάσταση συμβολίζει, στη χριστιανική εικονογραφία και σε αρκετούς συγγραφείς, εδώ και εκατοντάδες χρόνια, την ανάσταση καθ’ αυτή.

Στην περίπτωση της Γερμανίας, τα ζωγραφισμένα, πασχαλινά αυγά (bemalte Ostereier) καταγράφονται σε γραπτές μαρτυρίες από τον πρώιμο 13ο αιώνα. Το βάψιμο, δε, των αυγών με κόκκινο χρώμα καταγράφεται, για πρώτη φορά, στα μέσα του 16ου αιώνα.

Σε ορισμένες περιοχές της Γερμανίας τα πολύχρωμα, πασχαλινά αυγά διακοσμούν δέντρα τα οποία δεν έχουν ανθίσει ακόμα. Εκείνο, όμως, το έθιμο που υπάρχει σε όλες τις γερμανόφωνες χώρες είναι η αναζήτηση των πασχαλινών αυγών από μικρά παιδιά, συνήθως το πρωί της Κυριακής του Πάσχα (Ostereiersuche).

Από την προηγούμενη, ή μερικές μέρες πιο πριν, οι γονείς έχουν φροντίσει να κρύψουν τα πολύχρωμα αυγά, μαζί με μερικά μικρά δώρα, στον κήπο του σπιτιού ή σε παρακείμενα πάρκα. Διηγούνται στα παιδιά ότι ο «Λαγός του Πάσχα» (Osterhase) τα έχει κρύψει. Έτσι, τα καλούν να τα αναζητήσουν και να τα μαζέψουν, δίνοντάς τους ένα καλαθάκι. Σε περίπτωση κακοκαιρίας, το κρύψιμο και η αναζήτηση μπορούν να γίνουν και εντός του σπιτιού.

Καλό Πάσχα! Frohe Ostern!

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα και κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και τη γερμανική γλώσσα και κουλτούρα.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=hMxK1DTAqsk

https://www.youtube.com/watch?v=JtbhGD6XHBk

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.