Τα τουρκικά Μύρα

Σχολές Καπάτου Τα τουρκικά Μύρα

Τα τουρκικά Μύρα (Myra)

Τα τουρκικά Μύρα η πατρίδα του Αγίου Νικολάου βρίσκονται στη Μικρά Ασία.

Υπάγονται σήμερα στο νομό της Αττάλειας (Antalya). Το πλησιέστερο σημείο από την Ελλάδα είναι το Καστελόριζο από το οποίο απέχει μόλις 20 χιλιόμετρα. Μέχρι το 2005, χρησιμοποιούνταν στα Τουρκικά ο όρος «Kale» (Κάστρο) γι’ αυτή την πολιτειούλα. Έκτοτε έχει μετονομαστεί σε Demre, από το όνομα του ποταμού που διέρχεται μέσα από τον οικισμό και ποτίζει την εύφορη κοιλάδα.

Τα τουρκικά Μύρα, η πατρίδα του Αγίου Νικολάου έχουν πολλά αξιοθέατα.

Τις πρώτες δεκαετίες του 4ου αιώνα μ.Χ., επίσκοπος της περιοχής ήταν ο Νικόλαος. Διακρινόταν για την ανιδιοτέλεια, την αντίληψη περί δικαίου και τη φιλανθρωπία του. Η ανιδιοτέλειά του ήταν που τον έσπρωξε, με κίνδυνο της ζωής του, να σώσει ναυτικούς από τα μανιασμένα κύματα στο νοτιοδυτικό άκρο της Μικράς Ασίας. Αυτός ήταν και ο λόγος που θεωρήθηκε άγιος. Έτσι ορίστηκε η 6η Δεκεμβρίου, ημερομηνία θανάτου του, ως ημέρα εορτασμού του.

Η τρίκλιτη βασιλική από τον 8ο αιώνα είναι το τρίτο σημαντικό μνημείο της περιοχής (Aya Nikola Kilisesi). Μάλλον, θα πρέπει να είχε υπάρξει μια προγενέστερη εκκλησία στη θέση της. Δεδομένου ότι τα τουρκικά Μύρα καταγράφονται στις μεσαιωνικές πηγές ως χώρος προσκυνήματος, τουλάχιστον από τον 6ο αιώνα.

Τα επιδαπέδια μωσαϊκά, το σκαλωτό σύνθρονο, που θυμίζει αρχαίο θέατρο, απομεινάρια από πανάρχαιες νωπογραφίες και η σκαλιστή σαρκοφάγος του Αγίου Νικολάου. Όλα αυτά έχουν κάνει τα τουρκικά Μύρα πόλο έλξης για περιηγητές από την Ελλάδα και, κυρίως, από τη Ρωσία. Σ’ αυτό συνέβαλε και ο Τσάρος Αλέξανδρος Β’, όταν το 1862 χρηματοδότησε την ανακαίνιση του ναού.

Στις μέρες μας έχουν φτάσει  μια σειρά από ιστορίες γύρω από τον Άγιο Νικόλαο. Στις ιστορίες αυτές είναι δυσδιάκριτα τα όρια του μύθου και της ιστορικής πραγματικότητας. Σύμφωνα με μια απ’ αυτές, ένας φτωχός άνθρωπος της περιοχής δεν μπορούσε να παντρέψει τις τρεις του κόρες, διότι δεν είχε την απαραίτητη προίκα. Ο Άγιος Νικόλαος πέταξε στο δωμάτιο των κοριτσιών ένα πουγκί με χρυσά νομίσματα για να τον σώσει από τη δύσκολη θέση. Με βάση αυτό τον θρύλο, αναδύθηκε στον ύστερο Μεσαίωνα το έθιμο να γεμίζονται τα παπούτσια των παιδιών με δώρα την νύχτα της 6ης Δεκεμβρίου.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την τουρκική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα τουρκικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online τουρκικών, καθώς και παιδικά τμήματα τουρκικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=-uZermf06YE

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.