Τα τουρκικά τριαντάφυλλα

Σχολές Καπάτου Τα τουρκικά τριαντάφυλλα

Τα τουρκικά τριαντάφυλλα κι η καταγωγή τους

Τα τουρκικά τριαντάφυλλα είναι ξεχωριστά.

Βασικά, τα τουρκικά τριαντάφυλλα χρησιμοποιούνται στην αρωματοποιία, την κοσμετολογία, τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Ενώ εδώ και αιώνες αποτελούν σύμβολο αγάπης, αφοσίωσης κι έρωτα.

Η Τουρκία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς τριαντάφυλλου και ροδέλαιου στον κόσμο. Για ένα κιλό ροδέλαιου χρειάζονται 4 τόνοι ροδοπέταλα.

Τα τουρκικά τριαντάφυλλα ανθίζουν στην πόλη Σπάρτη της Τουρκίας (İsparta) που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Τουρκία. Κατορθώνει, λόγω του μεγάλου υψομέτρου και των εξαιρετικών συνθηκών, να παράγει το 65% της παγκόσμιας παραγωγής ροδέλαιου. Η ποικιλία «Ρόδο της Δαμασκού» (Rosa Damascena) που παράγεται εκεί, χρησιμοποιείται ακόμα και στη γαλλική αρωματοποιία. Όλα αυτά έδωσαν στην Σπάρτη την ονομασία «Ροδώνας της Τουρκίας» (İstanbul’un Gül Bahçesi).

Τα τουρκικά τριαντάφυλλα κι η συγκομιδή τους

Η συγκομιδή των τριαντάφυλλων γίνεται κατά το τέλος Μαΐου και διαρκεί περίπου 4 εβδομάδες. Οι εργάτες ξεκινούν πριν την ανατολή του ηλίου και σταματούν όταν εξαφανίζονται οι πρωινές στάλες δροσιάς από τα πέταλα. Τα άνθη αρχικά τοποθετούνται σε καλάθια. Στη συνέχεια σε σάκους, οι οποίοι θα αδειάσουν στο αποστακτήριο πριν τις 10 το πρωί, έτσι ώστε η περιεκτικότητα των ανθών σε αιθέριο έλαιο να είναι η μέγιστη δυνατή. Τα λευκά τριαντάφυλλα έχουν μεγαλύτερη ποσότητα αιθέριου ελαίου, το αιθέριο έλαιο των κόκκινων, όμως, είναι πιο ποιοτικό.

Αξίζει να αναφερθούμε και στο σπάνιο μαύρο τριαντάφυλλο που φυτρώνει μόνο στην πόλη Χαλφέτι (Şanlıurfa) στη νοτιοανατολική Τουρκία. Η πόλη αυτή είναι κατά το ήμισυ βυθισμένη στα νερά του Ευφράτη. Το νερό του ποταμού και το PH του εδάφους δίνουν το χαρακτηριστικό χρώμα στα συγκεκριμένα τριαντάφυλλα. Στην πραγματικότητα, αν κάποιος παρατηρήσει αυτά τα τουρκικά τριαντάφυλλα από κοντά θα δει ότι, το χρώμα τους είναι πολύ σκούρο βυσσινί. Αλλά από απόσταση φαίνονται μαύρα. Σύμφωνα με τους κατοίκους του χωριού συμβολίζουν το θάνατο, τη θλίψη αλλά ταυτόχρονα και την ελπίδα.

Η ευωδιά του τριαντάφυλλου αναζωογονεί το σώμα και το πνεύμα, μας απελευθερώνει από αρνητικά συναισθήματα, αφαιρεί το στρες, ενισχύει τη μνήμη κι απαλύνει την αίσθηση του πόνου.

«Gülü seven dikenine katlanır» (δεν υπάρχει τριαντάφυλλο δίχως αγκάθια).

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την τουρκική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα τουρκικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online τουρκικών, καθώς και παιδικά τμήματα τουρκικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.