Τα Bodegon του Velázquez

Σχολές Καπάτου Τα Bodegon του Velázquez

Μελετώντας κανείς την ισπανική γλώσσα, εμβαθύνει απαραίτητα και στον πολιτισμό της χώρας. Στο σημερινό μας άρθρο, θα μας απασχολήσουν τα Bodegon του Velázquez, του μεγάλου Ισπανού ζωγράφου.

Βασικά, Bodegon στα ισπανικά σημαίνει λαϊκή ταβέρνα. Όμως, με τον καιρό, ο όρος άρχισε να χρησιμοποιείται για πίνακες. Πράγματι, πρόκειται για έργα τέχνης που απεικόνιζαν διάφορες σκηνές από την καθημερινότητα των απλών ανθρώπων. Έτσι, βλέπουμε συχνά πίνακες να παρουσιάζουν φαγητά καθώς και ποτά. Συνήθως, οι πίνακες αναπαριστούσαν σκηνές που διαδραματίζονταν είτε σε ταβέρνες, είτε σε κουζίνες σπιτιών.

Κατά την περίοδο 1617-1623, ο ζωγράφος είχε αφοσιωθεί στα Bodegon. Μάλιστα, από τα Bodegon του Velázquez έχουν διασωθεί δέκα αντιπροσωπευτικά δείγματα αυτής της περιόδου.

Τα Bodegon του Velázquez είναι ιδιαίτερα φημισμένα. Πράγματι, αφήνουν να διαφαίνεται η δεξιοτεχνία και η ικανότητα του ζωγράφου να απεικονίζει το βάθος του χώρου μέσα στον πίνακα. Μάλιστα, αυτή η ιδιαίτερη τεχνοτροπία του φαίνεται ξεκάθαρα στο έργο του «Μαυριτανή παραμαγείρισσα». Όμως, φημολογείται ότι το καλύτερο από τα Bodegon του Velázquez είναι « Ο νερουλάς». Ο πίνακας αυτός χαρίστηκε από τον ίδιο το ζωγράφο στον ευγενή της αυλής Juan de Fonseca.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε μερικά βιογραφικά στοιχεία του Diego Rodriguez, που είναι γνωστός ως Diego Rodriguez de Silva y Velázquez. Γεννήθηκε στη Σεβίλλη το 1599 και πέθανε στη Μαδρίτη το 1660. Υπήρξε ευνοούμενος και φίλος του Ισπανού βασιλιά Φιλίππου Δ’. Πράγματι, ο βασιλιάς τον θαύμαζε ιδιαίτερα για τις ικανότητές του. Έτσι, ο Ισπανός ζωγράφος έζησε μια ήσυχη και άνετη ζωή στην αυλή του βασιλιά και ασχολήθηκε ήρεμος με τη ζωγραφική του.

Χαρακτηριστικό είναι ότι άρχισε να σπουδάζει ζωγραφική ήδη από την ηλικία των 12 ετών. Συγκεκριμένα, μαθήτευσε κοντά σε έναν σημαντικό ζωγράφο της Σεβίλλης, τον Francisco Pacheco. Μάλιστα, αυτός ήταν που αντιλήφθηκε το ταλέντο του Velázquez για τη ζωγραφική.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ισπανική γλώσσα και κουλτούρα, με διδακτικό υλικό των Εκδόσεων Primus, από τις σειρές En cuentros Españoles και Español En práctica. Με τα βοηθήματα Gramatica della lengua españolaA conjugar, καθώς και το λεξικό ισπανικής γλώσσας.

Μαθήματα ισπανικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ισπανικών, καθώς και παιδικά τμήματα ισπανικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.