Το ίδρυμα Smolny

Tο ίδρυμα Smolny

Το ίδρυμα Smolny και η ιστορία του     

Το  ίδρυμα Smolny ,  Смольный институт όπως ονομάζεται στη ρωσική γλώσσα,  βρίσκεται στην πόλη της Αγία Πετρούπολης, στην Ρωσία. Πρόκειται για το πιο γνωστό οικοτροφείο και σχολείο θηλέων της Ρωσίας.

Το ίδρυμα Smolny έμεινε στην ιστορία για την προσφορά του στην εκπαίδευση αφού άνοιξε τις πόρτες του σε νεαρές κοπέλες αριστοκρατικών οικογενειών. Το ίδρυμα δημιουργήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Ivan Ivanovich Betskoi or Betskoy 1704-1795  (Ива́н Ива́нович Бе́цкой) σύμφωνα πάντα με τις παιδαγωγικές του ιδέες. Βέβαια η άδεια ιδρύσεως δόθηκε από την Μεγάλη Αικατερίνη στις 5 Μαίου του 1764 ( 24 Απριλίου σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο). Ήταν η πρώτη μορφή εκπαίδευσης που λάμβαναν για πολλές δεκαετίες τα κορίτσια στην Ρωσία. Στο ίδρυμα Smolny εκπαιδεύτηκαν οι πρώτες γενεές κοριτσιών.  Επιμορφώνονταν σε μαθήματα βασισμένα στις κλασσικές σπουδές. Συγκεκριμένα, κύρια μαθήματα ήταν:

  • η εκμάθηση της Ρωσικής γλώσσας,
  • τα μαθηματικά,
  • η μουσική,
  • ο χορός,
  • η ιστορία,
  • η ζωγραφική,
  • η γλυπτική,
  • η γεωγραφία,
  • τα οικιακά.

Καθώς επίσης διδάσκονταν και τρόπους καλής συμπεριφοράς.

Το αυστηρό πρόγραμμα του Ιδρύματος

Οι νεαρές κοπέλες εκπαιδεύονταν για είναι σε θέση να συμμετάσχουν στην υψηλή κοινωνία και στην αυτοκρατορία της χώρας. Αρχικά  το ίδρυμα φιλοξενούσε κοριτσάκια 4 εώς 6 ετών και οι σπουδές διαρκούσαν 12 χρόνια. Κατόπιν η συμμετοχή των κοριτσιών άρχιζε από την ηλικία των  9  χρόνων. Έμεναν εσώκλειστες στο ίδρυμα.Η ζωή τους ήταν απλή και αυστηρή. Τα μαθήματα διεξάγονταν  7:00 με 11:00 και  12:00 με 14:00. Μελετούσαν καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς χωρίς να έχουν διακοπές ενώ συμμετείχαν σε διαγωνίσματα 3 φορές τον χρόνο. Οι γονείς μπορούσαν να επισκεφτούν τις κόρες τους σε καθορισμένες ημέρες. Η οικονομική συνεισφορά ήταν 300 ρούβλια τον χρόνο και αφορούσε την διατροφή, τις σπουδές  καθώς και την παραμονή τους στο ίδρυμα. Το 1859 υπήρξαν αλλαγές στο ίδρυμα γιατί έγινε αντιληπτό ότι ήταν αρνητικό το γεγονός ότι τα κορίτσια ζούσαν μακριά από τους γονείς τους. Κατά την διάρκεια της επανάστασης το 1917 το ίδρυμα μετετράπη σε κεντρική διοίκηση. Αξίζει να αναφερουμε  ότι το τελευταίο πτυχίο του ιδρύματος δόθηκε το 1919.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την ρωσική γλώσσα και κουλτούρα.

Στα μαθήματα ρωσικών κατά την διάρκεια της διδασκαλίας πολλές φορές γίνονται αναφορές στις συνήθειες καθώς και στα ενδιαφέροντα των Ρώσων. Μαθήματα ρωσικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας , είναι ομαδικά, ή ιδιαίτερα, δια ζώσης ή on line , ενηλίκων και παιδικά. Διδάσκονται από αρχάριο  επίπεδο Α1 έως επίπεδο προχωρημένο Г2. Συγκεκριμένα, παρέχουμε μαθήματα Ρωσικών προετοιμασίας για τις πιστοποιήσεις της ρωσικής γλώσσας, δηλαδή TORFL (ТРКИ) στα επίπεδα A1, A2, B1, B2, Г1, Г2.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27),  Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.