Το Αγίασμα της Ζωοδόχου Πηγής

Σχολές Καπάτου Το Αγίασμα της Ζωοδόχου Πηγής

Το Αγίασμα της Ζωοδόχου Πηγής και η ονομασία του

Το Αγίασμα της Ζωοδόχου Πηγής πήρε την ονομασία του από την τουρκική λέξη balık που σημαίνει ψάρι.

Σύμφωνα με την παράδοση ο ηγούμενος της μονής τηγάνιζε ψάρια όταν έλαβε την είδηση ότι οι Τούρκοι κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη. Κι επειδή του ήταν αδύνατο να πιστέψει πως η είδηση αυτή ήταν αληθινή, είπε ότι μόνο αν τα ψάρια που τηγάνιζε ζωντάνευαν, θα πίστευε πως όντως η Πόλη έπεσε στα χέρια των Τούρκων. Τότε τα ψάρια ζωντάνεψαν, έπεσαν στο νερό του Αγιάσματος κι άρχισαν να κολυμπούν. Ακόμα και σήμερα επτά ψάρια που μοιάζουν «μισοτηγανισμένα» κολυμπούν στο Αγίασμα του ναού.

Το 559 μ Χ ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός επωφελήθηκε κι αυτός του νερού της Πηγής. Πράγματι, ο Αγίασμα της Ζωοδόχου Πηγής τον βοήθησε να θεραπευτεί από την λιθίαση που τον ταλαιπωρούσε για καιρό. Έτσι λοιπόν, πρώτα ανακαίνισε τον ιστορικό αυτό ναό. Κατόπιν, έκτισε στο γύρω χώρο ένα ανδρικό μοναστήρι με διάφορα υλικά που είχαν περισσέψει από την ανοικοδόμηση της Αγίας Σοφίας.

Από τότε ο ναός καταστράφηκε. Όμως, ανοικοδομήθηκε πολλές φορές κατά τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο.

Η γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής

Η γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής καθιερώθηκε από τα βυζαντινά χρόνια στον συγκεκριμένο ναό. Τελείται κατά την Παρασκευή της Διακαινησίμου.

Στην αυλή του ναού της Ζωοδόχου Πηγής του Μπαλουκλί βρίσκονται οι τάφοι των Οικουμενικών Πατριαρχών. Όμως, το Αγίασμα της Ζωοδόχου Πηγής βρίσκεται στον υπόγειο ναό.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι μοναχές από διάφορα μοναστήρια της Ελλάδας επισκέπτονται το Μοναστήρι και το Αγίασμα της Ζωοδόχου Πηγής. Επίσης διακονούν εκεί. Οι μοναχές εναλλάσσονται συνήθως ανά τρίμηνο.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την τουρκική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα τουρκικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online τουρκικών, καθώς και παιδικά τμήματα τουρκικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.