Το βραβείο Νόμπελ

Σχολές Καπάτου Το βραβείο Νόμπελ

Το βραβείο Νόμπελ, αναγνώριση επιτευγμάτων

Το βραβείο Νόμπελ είναι το ανώτερο αλλά και το πιο διάσημο βραβείο αναγνώρισης επιτευγμάτων, σε παγκόσμια κλίμακα. Βασικά, απονέμεται μια φορά το χρόνο και αφορά σε διάφορες επιστημονικές και πολιτιστικές κατηγορίες: φυσική, χημεία, ιατρική, οικονομικές επιστήμες, λογοτεχνία και ειρήνη. Συγκεκριμένα, το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στο Όσλο της Νορβηγίας, ενώ όλα τα υπόλοιπα απονέμονται στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.

Βασικά, το βραβείο Νόμπελ περιλαμβάνει ένα χρυσό μετάλλιο, ένα δίπλωμα και ένα χρηματικό ποσό. Από το 2012, το ποσό αυτό αγγίζει περίπου τις 930.000 ευρώ. Για την όλη οργάνωση αλλά και για την απονομή του βραβείου, ισχύουν κάποιοι κανονισμοί. Συγκεκριμένα, ο δικαιούχος πρέπει να είναι εν ζωή. Επίσης, εάν παραστεί ανάγκη, ένα βραβείο μπορεί να μοιραστεί ανάμεσα σε τρία άτομα, μάξιμουμ. Τέλος, το βραβείο Νόμπελ μπορεί να απονεμηθεί όχι απαραίτητα σε άτομο, αλλά και σε κάποιον οργανισμό, για ομαδικό έργο.

Το βραβείο Νόμπελ κι η ιστορία του

Το βραβείο Νόμπελ υπάρχει σαν θεσμός, από το 1901. Πράγματι, από τότε, επιβράβευε επιτεύγματα στους κλάδους της χημείας, της φυσικής, της ιατρικής, της λογοτεχνίας και της ειρήνης. Από το 1968, στη λίστα προστέθηκε και το βραβείο των οικονομικών επιστημών. Μέσα σε όλο αυτό το διάστημα, δηλαδή από το 1901 έως και σήμερα, συνέβη να απονεμηθεί το βραβείο περισσότερες από μια φορά, είτε στο ίδιο άτομο, είτε στον ίδιο οργανισμό.

Φυσικά, όπως άλλωστε προδίδει και το όνομά του, το συγκεκριμένο βραβείο καθιερώθηκε από τον σπουδαίο Σουηδό χημικό, μηχανικό και βιομήχανο Άλφρεντ Μπέρναρντ Νόμπελ (21/10/1833 – 10/12/1896). Ο Άλφρεντ Μπέρναρντ Νόμπελ ασχολήθηκε κυρίως με τη χημεία και πιο συγκεκριμένα με τις εκρηκτικές ύλες. Έτσι, τελειοποίησε την παρασκευή της νιτρογλυκερίνης. Απέκτησε πολλά διπλώματα ευρεσιτεχνίας και δημιούργησε μεγάλη περιουσία. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας του αφιερώθηκε στην επιστημονική έρευνα και στις φιλανθρωπίες. Με το υπόλοιπο, καθιέρωσε το βραβείο Νόμπελ.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και τη σουηδική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα σουηδικών, ομαδικά αλλά και ιδιαίτερα, διδάσκονται από αρχάριο επίπεδο Α1 έως επίπεδο προχωρημένο C2. Συγκεκριμένα, παρέχουμε μαθήματα Σουηδικών προετοιμασίας για πιστοποιήσεις της σουηδικής γλώσσας, δηλαδή SWEDEX στα επίπεδα A2, B1, B2 και TISUS C1. Test in Swedish for University Studies της Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.