Το βραχοχώρι της Λυκίας

Σχολές Καπάτου Το βραχοχώρι της Λυκίας

Το Λιβίσσι το βραχοχώρι της Λυκίας είναι μετεξέλιξη της αρχαίας ελληνικής πόλης Λεβέσσος, γι’ αυτό και στη σχετική βιβλιογραφία υπάρχει και ως Λεβίσσι ή Λειβίσσι. Βρίσκεται στην περιοχή της αρχαίας Λυκίας, ανατολικά της Ρόδου. Σύμφωνα με το διοικητικό σύστημα της Τουρκίας υπάγεται στο νομό της Muğla.

Το βραχοχώρι της Λυκίας είναι χτισμένο στην πλαγιά ενός καταπράσινου λόφου με τον χαρακτηριστικό γκρίζο βράχο της περιοχής. Μερικά χιλιόμετρα βορειότερα βρίσκεται η παραθαλάσσια πόλη Fethiye (Μάκρη) και μόλις δυο χιλιόμετρα νοτιότερα «απλώνεται» ένας δύσκολα προσβάσιμος όρμος.

Μέχρι το 1922, το χωριό είχε γύρω στους 5 έως 6 χιλιάδες κατοίκους. Σχεδόν στην πλειοψηφία τους Έλληνες, οι οποίοι υποχρεώθηκαν να το εγκαταλείψουν με τη συνθήκη της Λοζάνης. Μέχρι τότε ήταν ένα πλούσιο χωριό με πολλές εκκλησίες. Επίσης και με σχολεία τα οποία είχαν κτιστεί κυρίως στο β΄ μισό του 19ου αιώνα.

Από το 1922 και μετά, το χωριό δεν κατοικήθηκε ποτέ από μόνιμους κατοίκους. Εξαίρεση αποτελούν μερικές οικογένειες τσιγγάνων που χρησιμοποιούν περιστασιακά μερικά από τα εγκαταλελειμμένα σπίτια. Έτσι το χωριό έχει παραμείνει ένα φάντασμα. Ο σκληρός, γκρίζος βράχος άντεξε στη φθορά του χρόνου. Τότε ήταν το βασικό δομικό υλικό με το οποίο είχαν ανεγερθεί όλα τα δημόσια και ιδιωτικά κτήρια του χωριού. Έτσι, έμεινε αναλλοίωτη η βασική δομή του Kayaköy που στα Τουρκικά σημαίνει «Βραχοχώρι». Όμως οι στέγες των περισσοτέρων σπιτιών έχουν πέσει.

Από τη δεκαετία του 1980, η περιοχή της Λυκίας γνώρισε έντονη τουριστική ανάπτυξη. Όπως ήταν αναμενόμενο, υπάρχει πρόταση για τουριστική αξιοποίηση του χωριού. Στην ουσία να μετατραπεί σε τουριστικό θέρετρο, διατηρώντας κάποια από τα παλιά του στοιχεία. Μέχρι τώρα, η πρόταση αυτή μοιάζει να μην βρίσκει ανταπόκριση. Έτσι το Λιβίσσι/Kayaköy το βραχοχώρι της Λυκίας εξακολουθεί να έχει το χαρακτήρα ενός υπαίθριου μουσείου. Έχει ερημώσει και παρουσιάζει μια εικόνα φαντάσματος.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την τουρκική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα τουρκικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online τουρκικών, καθώς και παιδικά τμήματα τουρκικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=2gGnpNmgNBs

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.