Το βυζαντινό υδραγωγείο

Σχολές Καπάτου Το βυζαντινό υδραγωγείο

Το βυζαντινό υδραγωγείο, το «Βυθισμένο Παλάτι» της Κωνσταντινούπολης

Την εποχή του Βυζαντίου, χτίστηκαν στην Κωνσταντινούπολη υπόγειες δεξαμενές (στέρνες) για τις ανάγκες υδροδότησης. Η βυζαντινή Κωνσταντινούπολη, σε ορισμένες εποχές, έφτασε να έχει αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους. Και την εποχή των Οθωμανών, αφού πέρασαν οι πρώτες «μουδιασμένες» δεκαετίες μετά το 1453, ξεκίνησε εκ νέου η πληθυσμιακή εξέλιξη της πόλης.

Τον 16Ο αι., την εποχή του Σουλεϊμάν του Νομοθέτη (ή του «Μεγαλοπρεπούς» όπως καθιερώθηκε στα Ελληνικά), η οθωμανική πρωτεύουσα αριθμούσε γύρω στις 700.000 ψυχές. Αντίστοιχα, υψηλές ήταν οι ανάγκες της σε υδροδότηση. Επομένως, τα βυζαντινά υδραγωγεία συνέχισαν να λειτουργούν ως και τον 20ό αι. Ο κύριος όγκος του νερού προερχόταν από ποτάμια της θρακικής ενδοχώρας.

Αναμφισβήτητα, το εντυπωσιακότερο βυζαντινό υδραγωγείο είναι αυτό που βρίσκεται απέναντι από την Αγιά Σοφιά. Στα Ελληνικά ονομάζεται από τον 6ο αι. «Βασιλική Κινστέρνα» και στα Τουρκικά «Βυθισμένο Παλάτι» (Yerebatan Saray). Μιας και είναι υπόγειο, οι περισσότεροι επισκέπτες το προσπερνούν αδιάφορα. Αν όμως τους το υποδείξει κάποιος, προφορικά ή αν το διαβάσουν στον ταξιδιωτικό οδηγό, τότε αναπολούν την ιστορία του τόπου.

Το βυζαντινό υδραγωγείο, το μεγαλύτερο του είδους του

Χτίστηκε τον 6ο αι., την εποχή του Ιουστινιανού. Καταλαμβάνει έκταση 9.000 τετραγωνικών μέτρων περίπου. Τους θόλους του, τους στηρίζουν 336 κολώνες (12 χ 28) ύψους 8 μέτρων. Πολλά από τα κιονόκρανά τους είναι κορινθιακού ρυθμού, ενώ αρκετά από αυτά, ακολουθούν άλλες τεχνοτροπίες. Όλες οι κολόνες προέρχονται από προγενέστερα κτήρια που υπήρχαν στην βυζαντινή Κωνσταντινούπολη και ενδεχομένως και σε άλλα μέρη της δυτικής Μικράς Ασίας κατά την Αρχαιότητα. Σε δυο δε, από τις ογκωδέστατες βάσεις αυτών των κολόνων, απεικονίζεται το κεφάλι της Μέδουσας.

Από το 1989, το Βυζαντινό Υδραγωγείο ή «Υπόγειο Παλάτι» έχει μουσειακό χαρακτήρα. Ο διακριτικός φωτισμός, σε συνδυασμό με την κατάλληλη μουσική που ηχεί, μεταφέρουν τον επισκέπτη σε μιαν άλλη εποχή. Επιπρόσθετα, η θερμοκρασία παραμένει σχετικά σταθερή, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Έτσι, ανεξάρτητα τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες, η περιήγησή του είναι μια ιδιαίτερα ευχάριστη εμπειρία.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την τουρκική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα τουρκικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online τουρκικών, καθώς και παιδικά τμήματα τουρκικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

 

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.