Το εκθαμβωτικό τουρκικό Çırağan

Σχολές Καπάτου Το εκθαμβωτικό τουρκικό Çırağan

Το εκθαμβωτικό τουρκικό Çırağan κι η δομή του

Το εκθαμβωτικό τουρκικό Çırağan, όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο άρθρο,  είναι ένα από τα παλάτια που χτίστηκαν στην ευρωπαϊκή όχθη του Βοσπόρου. Το εκθαμβωτικό τουρκικό Çırağan σχεδιάστηκε από τον Αρμένιο αρχιτέκτονα Nigoğayos Balyan και το πλάνο υλοποιήθηκε από τους δύο γιους του. Η βασική δομή του παλατιού θυμίζει μπαρόκ παλάτια της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης από τον 17ο και 18ο αιώνα.

Το εκθαμβωτικό τουρκικό Çırağan, στο σύνολο των εσωτερικών τοίχων και της οροφής, είχε επενδυθεί με ακριβό ξύλο. Η εξωτερική όψη είχε στολιστεί με πολυτελές μάρμαρο. Το όνομα του παλατιού παραπέμπει σε μια λέξη περσικής προέλευσης που σημαίνει «κερί» ή «καντήλι». Η επιλογή αυτή είναι προφανής και δηλώνει την εκθαμβωτική εμφάνιση του παλατιού.

Το εκθαμβωτικό τουρκικό Çırağan κι η ιστορία του

Την περίοδο 1908-1910, το εκθαμβωτικό τουρκικό Çırağan φιλοξένησε για σύντομο χρονικό διάστημα το Οθωμανικό κοινοβούλιο. Στις αρχές του 1910, μια μυστηριώδης πυρκαγιά κατέστρεψε ένα σημαντικό τμήμα του κτηρίου και μαζί μ’ αυτό και την ιστορία του. Για δεκαετίες, τα καράβια που διέρχονταν από τον Βόσπορο έβλεπαν το θλιβερό κουφάρι του καμένου παλατιού.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, το καμένο παλάτι Çırağan πωλήθηκε σε γνωστή ξενοδοχειακή εταιρία, παγκόσμιας εμβέλειας. Συγκεκριμένα επί πρωθυπουργίας Turgut Özal και μέσα στα πλαίσια του οικονομικού ανοίγματος της Τουρκίας προς τον έξω κόσμο, που επιχειρήθηκε συνειδητά εκείνη την εποχή. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, το πρώην παλάτι μετατράπηκε σε ξενοδοχείο πολυτελείας.

Έκτοτε, το ξενοδοχείο Çırağan αποτελεί προσφιλή χώρο δεξιώσεων, γάμων ή συναφών εκδηλώσεων για τους νεόπλουτους της Κωνσταντινούπολης. Η ημερησία διαμονή σ’ ένα από τα πολυτελή δωμάτια του Çırağan κοστίζει σήμερα αρκετά ακριβά. Όποιος δε, επιθυμεί να κατοικήσει στη σουλτανική σουίτα, με τον Βόσπορο κυριολεκτικά «στα πόδια του», έστω και για μια μέρα, πρέπει να καταβάλει αρκετές χιλιάδες ευρώ.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την τουρκική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα τουρκικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online τουρκικών, καθώς και παιδικά τμήματα τουρκικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.