Το ιταλικό ορυχείο του ταλκ

Σχολές Καπάτου Το ιταλικό ορυχείο του ταλκ

Το πιο μεγάλο ορυχείο του ταλκ στην Ευρώπη βρίσκεται στην Ιταλία, στην ιταλική επαρχία Piemonte, στην πόλη Prali, στην περιοχή Val Germanasca.

Η κοιλάδα Val Germanasca των ιταλικών Δολομιτικών Άλπεων απέχει 70 χιλιόμετρα από την πόλη του Torino. Ακόμη, είναι πολύ ονομαστή για την εξόρυξη του πετρώματος ταλκ.

Το ιταλικό ορυχείο του ταλκ είχε έντονη δραστηριότητα στο παρελθόν, τώρα υπολειτουργεί. Το ιταλικό κράτος για να κρατά ζωντανή τη δραστηριότητά του έχει επιμεληθεί την οργάνωση περιηγήσεων στο εσωτερικό του. Πολλά ιταλικά σχολεία συμμετέχουν με σχολικές εκδρομές.

Έτσι λοιπόν, και στο ορυχείο Prali ο κάθε επισκέπτης μπορεί να μάθει την ιστορία, τις θυσίες των μεταλλωρύχων, να περιπλανηθεί σε ένα θεαματικό ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο του ορυχείου Prali «la miniera del talco».

Μπαίνεις στη γαλαρία περνώντας με το τρενάκι, που προχωρά σιγά-σιγά στο ορυχείο για 2,5 ώρες. Έτσι μπορείς να παρατηρήσεις τη μορφολογία των πετρωμάτων των βουνών (Alpi).

Όποιος δεν θέλει να διεισδύσει στα βάθη υπάρχει η δυνατότητα να ενημερωθεί επισκεπτόμενος το μουσείο, που υπάρχει στην είσοδο του ορυχείου.

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης μαθαίνεις την ιστορία των 100 χρόνων εξόρυξης του «Bianco delle Alpi» (το λευκό των Άλπεων). Έτσι ονομάζουν το πέτρωμα του ταλκ. Είναι το καλύτερο στον κόσμο. Η καθαρότητά του είναι μοναδική, χωρίς προσμίξεις.

Η λέξη ταλκ (talco στην ιταλική γλώσσα) προέρχεται από την αραβική γλώσσα (talq). Το χρησιμοποιούσαν στην αρχαία Αίγυπτο.

Για αιώνες οι κάτοικοι της περιοχής δούλευαν κάτω από τη γη 12 ώρες την ημέρα, υπό πολύ άσχημες συνθήκες, για να βγάλουν το χρυσάφι, δηλαδή το ταλκ. Το ορυχείο ήταν πηγή πλούτου.

Η χρήση αυτού του πετρώματος ποικίλει, χρησιμεύει στη βιομηχανία των πλαστικών, των χρημάτων, του χαρτιού, στη φαρμακοβιομηχανία, στα καλλυντικά.

Χαρακτηριστική, επίσης, είναι η χρήση του ταλκ στη διαδικασία της επεξεργασίας του άσπρου ρυζιού, όπου το χρησιμοποιούν για να γίνουν όσο το δυνατόν πιο λαμπεροί οι κόκκοι του ρυζιού.

Στην ιταλική γλώσσα θα συναντήσουμε την κοινή ονομασία «borotalco», δηλαδή το ταλκ σε πρόσμιξη με βορικό οξύ, το ονομαζόμενο talco-borato. Στην ιταλική χερσόνησο υπάρχουν κι άλλα ορυχεία ταλκ, Val Malenco, Val Lanterna στην περιοχή Lombardia.

Στις Σχολές Καπάτου ξεκινούν νέα θερινά τμήματα αρχαρίων ιταλικών, ισπανικών και τουρκικών. Πληροφορίες στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.